ГоловнаСвіт

Україна стала основним одержувачем науково-технічної допомоги НАТО

Сьогодні понад 600 міжнародних вчених і експертів беруть участь у 35 багаторічних проектах наукових досліджень під керівництвом України і країн НАТО

Україна стала основним одержувачем науково-технічної допомоги НАТО
Дениз Бетен
Фото: www.nato.int

Україна стала основним бенефіціаром науково-технічної допомоги блоку НАТО у рамках програми Альянсу "Наука заради миру і безпеки" (НЗМБ).

Про це заявила керівник Офісу Програми НАТО "Наука заради миру і безпеки" Деніз Бетен (Deniz Beten) в ексклюзивному коментарі LB.ua.

За її словами, загальний бюджет НЗМБ для всіх країн партнерів НАТО становить €12 млн, з яких Україні було виділено €2,5 млн. Крім того, додаткові кошти виділяються на довгострокові наукові програми, зазначила вона.

"Це безпрецедентний крок з боку НАТО", - сказала Бетен, кажучи про обсяг допомоги Україні.

Керівник НЗМБ також уточнила, що допомога в рамках цієї програми не прямує шляхом разом зі створеними для допомоги Україні трастовими фондами, покликаними сприяти вирішенню питань логістики, комунікації, кіберзлочинності та соціальної реабілітації поранених, загальний обсяг яких становить €1,5 млрд.

До анексії Криму у 2014 році основним одержувачем науково-технічної допомоги НАТО була Росія.

Програма НЗМБ є визнаною маркою НАТО і ґрунтується на принципах науки, партнерства у сфері безпеки і за її межами, і протягом багатьох десятиліть сприяє досягненню ключових цілей Альянсу. Як інструмент партнерства вона розвиває контакти між вченими, експертами та посадовими особами держав НАТО і країн-партнерів, які співпрацюють для вирішення спільних проблем у галузях, пов'язаних із безпекою. Програма забезпечує фінансування та професійну дорадчу допомогу у проведенні заходів з актуальних питань безпеки - семінарів, навчальних курсів і багаторічних проектів наукових досліджень.

Активна участь України у програмі НЗМБ почалася у 1991 році і відтоді постійно розширюється. В умовах кризи в Україні та на виконання політичних директив, ухвалених членами Альянсу на засіданні міністрів закордонних справ НАТО у квітні 2014 року, практичне співробітництво з Україною у науково-технічній сфері набуває подальшого розвитку.

З 2014 року в рамках НЗМБ з Україною було розпочато 49 заходів. Серед них: 40 багаторічних наукових проектів, 7 науково-практичних семінарів та 2 курси високого рівня.

Наразі флагманські проекти НЗМБ за принципом "зверху вниз" це:

- Розробка багатонаціональної системи телемедицини

- Допомога в гуманітарному розмінуванні в Україні

- Екологічне відновлення території військового об'єкта у Києві, забрудненого вуглеводнями

- Розробка високотехнологічного генератора рентгенівського випромінювання

Сьогодні понад 600 міжнародних вчених та експертів беруть участь у 35 багаторічних проектах наукових досліджень під керівництвом України і країн НАТО.

Інститут сцинтилятивних матеріалів НАН України та Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) - це лише два приклади установ, що користуються підтримкою у рамках програми НЗМБ. У багатьох випадках для виконання українських проектів за програмою НЗМБ надавалося наукове обладнання і передові технології, щоб сприяти вирішенню численних проблем безпеки, що виникають у середовищах з високим рівнем загроз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram