ГоловнаСвіт

Працівники всіх французьких АЕС приєдналися до акцій протесту

Французькі енергетики попереджають про можливі перебої в подачі електрики.

Працівники всіх французьких АЕС приєдналися до акцій протесту
Французские АЭС

Працівники всіх 19 французьких атомних електростанцій приєдналися до протестів проти реформи трудового законодавства.

Про це пише Le Figaro.

Свою акцію атомники почали ще у вівторок, 24 травня, знизивши потужність двох реакторів на АЕС у місті Ножан-сюр-Сен. До 26 травня навантаження знизили на дев'яти енергоблоках. Сумарно це призвело до падіння вироблення електроенергії на 5000 мегаватів.

Це невелике зниження, яке поки що не позначилося на подачі електрики споживачам. Однак за словами Клод Лавінь, представниці Загальної конфедерації праці (ЗКП) - головного профспілкового об'єднання Франції, подальше зниження виробництва електроенергії може сягнути 20 тис. мегаватів. У зв'язку із цим енергетики попереджають про можливі перебої в подачі електрики.

На АЕС перебуває мінімальне число співробітників, що забезпечують безпечну роботу реакторів.

Раніше страйк співробітників французьких нафтопереробних заводів призвів до нестачі палива на АЗС. У зв'язку з цим Франція почала використовувати стратегічні запаси палива.

Масові акції протесту у Франції стали відповіддю на непопулярну реформу трудового законодавства, ініційовану урядом. Основна мета поправок - збільшення тривалості робочого тижня з нинішніх 35 годин до 40, зниження виплат за понаднормову роботу, введення "стелі" компенсацій скорочуваним співробітникам, а також розширення прав роботодавців при розірванні трудових договорів з працівниками. Масові мітинги, демонстрації та акції протесту почалися в країні 9 березня. Число учасників виступів постійно зростає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram