ГоловнаСвіт

Міністром оборони Ізраїлю став "ультраправий" Авігдор Ліберман

Аналітики називають новий уряд Ізраїлю "вкрай правим" за всю історію країни.

Міністром оборони Ізраїлю став "ультраправий" Авігдор Ліберман
Авигдор Либерман

Міністром оборони Ізраїлю призначено колишнього голову МЗС, лідера партії "Наш дім - Ізраїль" Авігдора Лібермана. В обмін на цю посаду його партія увійшла до провладної коаліції.

Про це повідомляє euronews.

Тепер у парламенті коаліція має 66 голосів, що зміцнює позиції прем'єр-міністра країни Бін'яміна Нетаньяху.

Російськомовний виходець із Молдавії Ліберман очолював МЗС у двох кабінетах Нетаньяху.

"Ми віддані прихильники миру, остаточного врегулювання, налагодження порозуміння між нами і нашими сусідами, і я сподіваюся на ефективну та плідну співпрацю в цьому напрямку", - заявив Ліберман.

У Палестинській адміністрації від Лібермана, відомого своєю антиарабською риторикою, нічого доброго не очікують.

"Введення в уряд міністра, який живе на території ізраїльського поселення (на окупованій території - ред.), демонструє підтримку програми створення поселень. Це те, що цікавить ізраїльський уряд: ще більше поселень. Це суперечить міжнародним зусиллям, спрямованим на припинення окупації та конфліктів", - заявив Мохаммед Таєб, радник голови Палестинської автономії.

"Призначення Лібермана свідчить про зростання екстремізму і расизму з боку ізраїльських окупантів. Закликаємо міжнародну спільноту відповідально поставитися до цього", - заявив спікер руху ХАМАС Самі Абу Захрі.

Як зазначає Рейтер, Ліберман, окрім іншого, відомий своєю нестриманістю на посаді голови МЗС Ізраїлю. Наприклад, 2008 року він сказав тодішньому президенту Єгипту Хосні Мубараку, що той може "відправитися в пекло", оскільки ніколи не був з офіційним візитом в Ізраїлі. Крім того, він не підтримував зусилля Нетаньяху в налагодженні проблемних двосторонніх відносин з Туреччиною. Через це багато країн Заходу воліли вести переговори безпосередньо з прем'єр-міністром Ізраїлю.

Минулої п'ятниці, 20 травня, в Секторі Газа пройшла велика маніфестація прихильників руху ХАМАС, приурочена до річниці подій 1948 року, коли створили Ізраїль. Учасники акції несли портрети з перекресленими обличчями Нетаньяху і Лібермана.

Нагадаємо, що міністр оборони Ізраїлю Моше Яалон, який подав у відставку 20 травня, заявив, що владу в країні і контроль над провладною партією "Лікуд" захопила "екстремістська меншість".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram