ГоловнаСвіт

Путін: у відносинах Росії і ЄС немає нерозв'язних проблем

Президент РФ стверджує, що Москва робить усе для вибудовування "рівноправного, справді партнерського діалогу з ЄС"

Путін: у відносинах Росії і ЄС немає нерозв'язних проблем
Путин
Фото: EPA/UPG

У відносинах Росії і Євросоюзу немає "нерозв'язних проблем".

Про це одіозний президент РФ Володимир Путін написав у статті для грецької газети Kathimerini, опублікованій напередодні його візиту в Грецію, запланованого на 27 травня.

"Росія виходить з потреби вибудовування рівноправного, справді партнерського діалогу з Євросоюзом з найширшого кола питань: від візової лібералізації до формування енергоальянсу. Однак зустрічної готовності йти таким взаємовигідним і перспективним шляхом у європейських колег ми наразі не бачимо. Водночас вважаємо, що нерозв'язних проблем у наших відносинах з ЄС немає. Для того, щоб повернутися на шлях багатопланового партнерства, треба лише відмовитися від хибної логіки "гри в одні ворота", на ділі враховувати думку й інтереси один одного", - написав Путін.

На думку російського лідера, події в Україні дозволять створити зону економічного і гуманітарного співробітництва, "що спирається на архітектуру рівної і неподільної безпеки". Путін зазначив, що Європа сьогодні стикається зі зростанням конкуренціъ з боку інших центрів впливу сучасного світу. Він привів у приклад Сочі, де Росія недавно обговорила з партнерами питання розвитку.

"Очевидно, що забезпечити "старому континенту" гідне місце в нових міжнародних реаліях можна, тільки об'єднавши потенціали всіх європейських країн, в тому числі і Росії", - написав президент.

Він виділив співпрацю Росії і Греції у сфері енергетики. Діючий 20 років контракт на поставку російського природного газу в країну продовжили до 2026 року, зазначив він. Президент РФ також написав, що російські компанії можуть взяти участь у грецьких конкурсах на придбання активів залізничних компаній.

Під час дводенного візиту до Греції Путін обговорить питання торгово-економічного та інвестиційного співробітництва з президентом країни Прокопісом Павлопулосом і прем'єр-міністром Алексісом Ципрасом.

Нагадаємо, у березні ЄС вирішив дотримуватися п'ятьох принципів у відносинах із Росією.

Раніше, наприкінці 2015 року, ЄС продовжив економічні санкції проти Росії до 31 липня 2016 року, а потім, у середині березня - персональні санкції проти фізичних та юридичних осіб, відповідальних за підрив територіальної цілісності і суверенітету України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram