ГоловнаСвіт

В Азербайджані суд помилував журналістку, засуджену за боротьбу з корупцією

Єврокомісар Мужнієкс закликав Азербайджан виконувати прецедентне право Європейського суду

В Азербайджані суд помилував журналістку, засуджену за боротьбу з корупцією
Хадиджа Исмайлова
Фото: radioazadlyg.org

Верховний суд Азербайджану змінив покарання журналістки, співробітниці "РадіоАзадлыг" Хадиджи Ісмаїл з утримання в ув'язненні, на умовне ув'язнення.

Як повідомляє "РадиоАзадлыг", рішенням Верховного суду Азербайджану, Хадіджу Ісмаїлову виправдали за статтями 179 (привласнення) і 308 (зловживання посадовими повноваженнями).

Таким чином, суд постановив змінити форму покарання з утримання в ув'язненні на умовне ув'язнення на термін 3,5 року.

Ранее в среду комиссар Совета Европы по правам человека Нілс Мужнієкс в інтерв'ю "РадиоАзадлыг" заявив, що, ігноруючи рішення Європейського суду з прав людини та рекомендації Ради Європи, влада Азербайджану зневажає цінності і стандарти, які самі взяли на себе зобов'язання дотримуватися під час вступу в організацію. Це негативно впливає на реалізацію азербайджанським народом своїх людських прав та імідж країни за кордоном, зазначив він.

За його словами, РЄ та інші структури засудили кримінальні переслідування за політичними мотивами проти критиків уряду і закликали звільнити їх.

"Азербайджан мусить почути ці рекомендації, виконувати прецедентне право Європейського суду, дотримуватися зобов'язань у галузі прав людини", - сказав Мужнієкс.

Комісар висловив солідарність з Ісмайловою, яка з в'язниці закликала міжнародну спільноту не використовувати питання "політв'язнів", як предмет політичного торгу з владою країни. "Права людини не можуть бути предметом переговорів або торгу", - сказав комісар.

Мужнієкс не згоден з доводами влади Азербайджану, що політв'язнів засуджено за конкретні кримінальні діяння, і їхня провина доведена судом.

Хадіджу Ісмайлову заарештували 5 грудня 2014 року за статтею 125 КК АР (доведення до самогубства). Однак згодом їй висунули звинувачення в економічних злочинах, а 125 статтю було з неї знято. У вересні 2015 року її визнали винуватою у скоєнні низки економічних злочинів і засудили до 7,5 років позбавлення волі.

Міжнародні організації вважають, що це було помстою за її доповіді про корупцію у вищих ешелонах влади Азербайджану.

Нагадаємо, раніше у травні Ісмайлова була удостоєна премії ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram