ГоловнаСвіт

У Франції поліція звільнила заблокований протестувальниками НПЗ

На цей момент без палива залишилися більшість паризьких АЗС

У Франції поліція звільнила заблокований протестувальниками НПЗ
Архив
Фото: EPA/UPG

Французька поліція звільнила один з восьми нафтопереробних заводів країни, заблокованих учасниками акцій протесту проти реформи трудового законодавства.

Про це повідомляє RFI.

У рамках операції з розблокування НПЗ у Фос-сюр-Мер протестувальники кидали в поліцейських різні предмети і палили шини. У відповідь правоохоронці застосували сльозогінний газ і водомети. За даними місцевої префектури, було поранено сімох співробітників правоохоронних органів.

Зі свого боку, представники головної французької профспілки "Загальна конфедерація праці" (ЗКП) - організатора акції, також повідомили про кількох постраждалих. Учасники акції отримали травми від ударів кийками.

Доступ до інших НПЗ країни як і раніше перекривають протестувальники-активісти ЗКП.

Прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс в ефірі радіостанції Europe1, заявив, що уряд налаштований рішуче, "інші НПЗ також буде звільнено", щоб уникнути нестачі бензину на заправках.

Президент Франсуа Олланд зазначив, що блокування НПЗ влаштовує "меншість", до якої необхідно прислухатися, але з вимогами якої не завжди треба погоджуватися.

Заблокованими залишаються підприємства у Нормандії, Бретані, Оверні та в інших регіонах. Без палива залишилися більшість паризьких АЗС. До заправок шикуються багатогодинні черги. Автовласники з кількох прикордонних регіонів заправляються на території зарубіжних країн.

Напередодні кілька ЗМІ повідомляли, що в країні вже відчувається нестача палива.

Акції протесту у Франції стали відповіддю на непопулярну реформу трудового законодавства, ініційовану урядом. Основна мета поправок - збільшення тривалості робочого тижня з нинішніх 35 годин до 40, а також розширення прав роботодавців під час розірвання трудових договорів з працівниками. При цьому ліві партії критикують кабінет міністрів-соціалістів за наступ на права працівників, а праві - за недостатність пропонованих реформ.

Нагадаємо, наприкінці квітня кілька десятків поліцейських постраждали у Франції під час заворушень, влаштованих противниками реформи праці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram