ГоловнаСвіт

Шульц заявив про загрозу перетворення Туреччини в авторитарну державу

Голова ЄП назвав умови надання Туреччині безвізового режиму з ЄС

Шульц заявив про загрозу перетворення Туреччини в авторитарну державу
Мартин Шульц
Фото: armenpress.am

За президента Реджепа Таїпа Ердогана Туреччина ризикує перетворитися на авторитарну державу.

Про це заявив голова Європарламенту Мартін Шульц, інформує Politico.

"Ми маємо пояснити, що ми не будемо бездіяльно спостерігати за тим, як у країні відбувається зосередження влади в руках однієї людини", - заявив Шульц.

Крім того, голова ЄП підтвердив, що Туреччина отримає безвізовий режим з Євросоюзом тільки в тому разі, якщо Анкара виконає всі умови, поставлені перед нею ЄС.

У березні Туреччина і ЄС на саміті в Бельгії уклали угоду щодо біженців. Згідно з цією домовленістю, Туреччина зобов'язується повертати на свою територію біженців з європейських країн. В обмін на це Анкара мала отримати €3 млрд для розміщення мігрантів і безвізовий режим для короткострокових поїздок своїх громадян у ЄС.

Шульц також виступив проти розірвання угоди з питань біженців між ЄС і Туреччиною.

"Врешті-решт біженцям доведеться заплатити ціну, - сказав він. - Нам потрібна хороша угода. Тому ми будемо далі співпрацювати з Туреччиною, але ми не повинні мовчати".

На початку травня Єврокомісія запропонувала зняти візові обмеження для турецьких громадян, якщо до кінця червня Анкара виконає решту умов ЄС. Але вже 11 травня, після відмови Ердогана змінювати законодавство у боротьбі з тероризмом, ЄП призупинив роботу над скасуванням віз. У Брюсселі зазначають, що безвізовий режим між ЄС і Туреччиною можуть ввести, тільки якщо Туреччина виконає п'ять умов. Йдеться про заходи щодо запобігання корупції, проведення переговорів про оперативну угоду з Європолом, співробітництво з усіма країнами-членами ЄС в області судового законодавства, приведення правил щодо захисту даних у відповідності зі стандартами ЄС і перегляд законодавства щодо боротьби з тероризмом.

Нагадаємо, напередодні радник Ердогана заявив, що Туреччина допускає припинення домовленостей з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram