ГоловнаСвіт

У Бразилії через скандал міністр пішов у відставку після 12 днів роботи

За версією ЗМІ, міністр хотів покласти край розслідуванням справи про розкрадання в Petrobras.

У Бразилії через скандал міністр пішов у відставку після 12 днів роботи
Ромеру Жука
Фото: EPA/UPG

Міністр планування, бюджету та управління Бразилії Ромеру Жука (Romero Juca) пішов у відставку зі своєї посади, яку зайняв щойно 12 днів тому.

Таке рішення він прийняв після того, як у газеті Folha de S.Paulo з'явився запис його розмови з колишнім головою компанії Transpetro, повідомляє euronews.

Відповідно до публікації, Жука прагнув покласти край розслідуванню справи про розкрадання в державній нафтогазовій компанії Petrobras і стверджував, що імпічмент президента Бразилії Ділми Русеф сприяв би цій меті, оскільки відвернув би увагу громадськості. За даними газети, ця розмова відбулася на початку березня.

Сам Жука говорить про свою невинуватість і заявляє, що його слова вирвали з контексту.

Як зазначає euronews, Жука був одним із провідних голосів у закликах до імпічменту Русеф.

Прихильники Ділми Русеф, як і вона сама, наполягають на тому, що її відсторонення від посади і зміна уряду зумовлені бажанням декотрих політиків припинити розслідування розкрадань у Petrobras.

Вимога імпічменту Русеф пов'язана з корупцією в Petrobras. Вона очолювала Petrobras саме в той період, коли, на думку слідчих, у компанії діяли корупційні схеми. Кілька топ-менеджерів від імені компанії підписували договори і отримували за це комісійні. Кошти використовували для підкупу політиків і посадових осіб.

Багато бразильці також покладають на Ділму Русеф відповідальність за найгіршу за останні 25 років рецесію. Крім того, її звинувачують у порушенні законодавства про фінансову відповідальність у 2014 і 2015 роках. Голові держави закидають, що її адміністрація використовувала податкові маневри, щоб приховати дефіцит бюджету, уряд Бразилії свою провину спростовує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram