ГоловнаСвіт

США зняли заборону на продаж зброї В'єтнаму

Президент В'єтнаму заявив про "повну нормалізацію відносин" з США

США зняли заборону на продаж зброї В'єтнаму
Барак Обама и Чан Дай Куанг
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама повідомив про скасування ембарго США на продаж летальної зброї В'єтнаму.

Про це повідомляє BBC.

Обама анонсував скасування ембарго під час візиту до В'єтнаму. За його словами, це рішення допоможе скасувати "пережиток "Холодної війни". Обама додав, що США і В'єтнам вийшли на певний рівень довіри і співпраці.

У свою чергу президент В'єтнаму Чан Дай Куанг заявив, що "В'єтнам дуже високо оцінює рішення США повністю скасувати заборону на продаж летальної зброї В'єтнаму", що "є очевидним доказом того, що обидві країни повністю нормалізували відносини".

У 2014 році США частково зняли ембарго. Влада країни пояснила це необхідністю забезпечити безпеку на морі. Після цього кожну заявку на поставку зброї розглядали індивідуально.

США брали участь у В'єтнамській війні у 1965-1973 роках. Конфлікт завершився перемогою Північного В'єтнаму. За більш ніж 20 років загинули близько 3 млн в'єтнамських військових і близько 58 тис. американських солдатів.

У 1984 році США ввели ембарго на постачання зброї до В'єтнаму. Дипломатичні відносини між країнами відновилися тільки через 20 років після закінчення війни.

Нагадаємо, у березні США попросили В'єтнам закрити свою військову базу для російських літаків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram