ГоловнаСвіт

Мінфін Британії попередив про втрату сотень тисяч робочих місць у разі "Брекситу"

Британський уряд закликав громадян до збереження членства Британії в ЄС

Мінфін Британії попередив про втрату сотень тисяч робочих місць у разі "Брекситу"
Джордж Осборн

Міністерство фінансів Великобританії прогнозує, що країна втратить сотні тисяч робочих місць протягом двох років у разі виходу з Євросоюзу, а в економіці почнеться рецесія.

Про це йдеться в проведеному британським урядом аналізі короткострокового ефекту голосування британців за вихід з ЄС.

Зазначається, що безпосередній економічний ефект від голосування буде обумовлено трьома основними факторами:

- "ефектом переходу": Великобританія стане менш відкритою для торгівлі та інвестицій в рамках будь-якої альтернативи ЄС;

- "ефектом невизначеності": зростання невизначеності після референдуму і вплив, який він матиме на економічні рішення бізнесу і домашніх господарств;

- "ефектом фінансових умов": ступінь волатильності фінансового ринку.

Завдяки поєднанню цих трьох чинників, голосування за вихід з ЄС чинитиме руйнівний вплив як на попит, так і на пропозицію у британській економіці.

При цьому мінфін змоделював два сценарії: "шок" і "серйозний шок" для економіки.

Відповідно до першого сценарію, ВВП Великобританії протягом двох років скоротиться на 3,6%, курс фунта стерлінгів впаде на 12%, інфляція зросте на 2 процентні пункти, ціни на житло зростуть на 10%, а жителі Британії, які працюють повний день на середньоринкову зарплату втратять близько 800 фунтів стерлінгів на рік.

Другий, більш жорсткий, сценарій передбачає скорочення ВВП на 6%, втрату 800 тис. робочих місць, падіння курсу фунта стерлінгів на 15%, зростання інфляції на 2,7 процентні пункти, зростання цін на житло на 18%.

Після презентації проведеного британським урядом аналізу короткострокового ефекту голосування британців за вихід з ЄС, прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив, що перед британським народом стоїть суворий вибір. За його словами, навіть за найбільш обережною оцінкою, втрата членства в ЄС викличе економічний шок, який обернеться для Великобританії глибокою рецесією і втратою щонайменше півмільйона робочих місць.

"23 червня люди зіткнуться з суворим вибором: економічна безпека і голосування, щоб залишитися (у ЄС), або стрибок у невідомість, який вартуватиме робочих місць і підніме ціни", - підкреслив Кемерон.

Джордж Осборн зі свого боку заявив, що "Великобританія буде сильнішою, безпечнішою і кращою, якщо ми проголосуємо за те, щоб залишитися в ЄС 23 червня".

Нагадаємо, раніше мінфін Британії оцінив вихід з ЄС для британських сімей у $6 тис. на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram