ГоловнаСвіт

Парламент Греції схвалив реформи в обмін на допомогу і списання боргу

Єврогрупа 24 травня обговорить механізм і деталі того, як полегшити борговий тягар Греції.

Парламент Греції схвалив реформи в обмін на допомогу і списання боргу
Алексис Ципрас

Парламент Греції в неділю, 23 травня, схвалив підвищення податків і створення нового приватизаційного фонду, а також лібералізацію правил продажу банками неповоротних кредитів в обмін на такі необхідні позики і списання боргу.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

В Афінах сподіваються, що ці заходи, ухвалені за два дні до зустрічі ключових міністрів фінансів єврозони, дозволять їм отримати черговий транш для повернення кредитів МВФ, виплат за облігаціями з терміном погашення в липні і скорочення зростання заборгованості держави.

"Греки вже багато заплатили, але це можливо вперше, коли така висока ймовірність того, що це останні жертви", - сказав прем'єр-міністр країни Алексіс Ципрас, звертаючись до законодавців перед голосуванням у парламенті.

Його ліва коаліція, переобрана у вересні на тлі обіцянок виконання умов плану порятунку обсягом €86 млрд, має незначну більшість - 153 депутатів - у 300-місному парламенті.

Податки вдарять по слабких місцях греків: податок на додану вартість зросте на пункт, до 24%, збільшиться податок на паливо, тютюнові вироби, інтернет, нерухомість.

Увечері біля будівлі парламенту зібралися сотні демонстрантів, протестуючи проти реформ.

Єврогрупа 24 травня обговорить механізм і деталі того, як полегшити борговий тягар Греції. Уряд чекає на конкретну угоду про списання короткострокового і середньострокового боргу.

Ципрас сподівається, що реструктуризація боргу допоможе залучити інвесторів і переконає греків у тому, що їхні жертви починають виправдовувати себе після семи років заходів жорсткої економії.

"Європейські лідери сьогодні ввечері отримають повідомлення про те, що Греція виконує свої зобов'язання. Завтра відповідальність повинна буде взяти інша сторона", - сказав він.

Нагадаємо, на початку травня в Греції пройшов загальний дводенний страйк проти пенсійної реформи і реформи соціального страхування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram