ГоловнаСвіт

У Пентагоні стурбовані збільшенням активності ВПС Росії і Китаю

Командувач ВПС США вважає, що РФ і КНР мають намір розширювати сфери свого впливу.

У Пентагоні стурбовані збільшенням активності ВПС Росії і Китаю
Пентагон
Фото: syria.t30p.ru

ВПС США стурбовані діями військової авіації Росії і Китаю.

Про це заявив командувач ВПС США, генерал Герберт "Яструб" Карлайл (Herbert "Hawk" Carlisle) виданню The USA Today.

За його словами, занепокоєння США пов'язане з випадками перехоплення американських повітряних суден російськими і китайськими літаками. Зокрема він нагадав, як російський Су-27 перехопив американський літак-розвідник RC-135 над Балтійським морем.

"Нас турбують посилення Росії і дуже-дуже агресивний Китай", - наголосив Карлайл.

Генерал також уточнив, що обидві країни мають намір розширювати сфери свого впливу - Росія у Східній Європі і Тихому океані, а Китай - переважно в зоні спірних Парасельських островів і архіпелагу Спратлі.

"Їх намір полягає в тому, щоб змусити нас не бути там, щоб тільки вони мали вплив на цей міжнародний простір, - заявив Карлайл. - Я вважаю, що ми не можемо допустити, щоб це відбулося. Нам потрібно продовжувати працювати на законних підставах у міжнародному повітряному просторі і на міжнародних водних шляхах. Ми повинні давати їм знати, коли вони поводяться агресивно чи небезпечно".

На спірні острови в Південно-Китайському морі претендують КНР, Тайвань, Малайзія, Філіппіни, Бруней і В'єтнам. Найнапруженішою є ситуація навколо рифа Скарборо, а також південного архіпелагу Спратлі, який, як вважають, багатий на нафту і газ.

Нагадаємо, раніше навесні Пентагон назвав 5 основних загроз нацбезпеці США. Перше місце в списку зайняла Росія, за якою йдуть Китай, Північна Корея, Іран і міжнародний тероризм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram