ГоловнаСвіт

В Австрії на президентських виборах перемагає "ультраправий"

Остаточні підсумки виборів очікуються 23 травня

В Австрії на президентських виборах перемагає "ультраправий"
Фото: www.yugopolis.ru

Попередні дані підрахунку голосів у другому турі президентських виборів, що відбулися в Австрії у неділю, 22 травня, ще не виявили переможця, передає DW.

Як повідомляє міністерство внутрішніх справ Австрії, наразі за кандидата від правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС) Норберта Хофера проголосували 51,9% виборців. Суперник Хофера, багаторічний лідер партії "зелених" Олександр Ван дер Беллен набирає 48,1% голосів.

Явка виборців склала 60,7%.

Через те, що близько 14% виборців збиралися голосувати поштою і їхні голоси будуть пораховані пізніше, остаточні підсумки виборів очікуються тільки 23 травня.

"Усе одно, хто переможе, - його завданням стане об'єднати Австрію", - сказав Хофер в ефірі телеканалу ORF після підбиття попередніх підсумків.

Ван дер Беллен у свою чергу висловив шану своєму супернику. Він сподівається, що "застійний стан" в Австрії залишилося в минулому і з новим урядом прийде "новий підйом".

Перший тур виборів відбувся 24 квітня. За його підсумками, кандидати від політичних сил, що входять в правлячу коаліцію - Соціал-демократичної партії Австрії і консервативної Австрійської народної партії - вперше за повоєнний час не пройшли до другого туру голосування. За правого популіста Хофера тоді проголосували 35% виборців, за Ван дер Белла - 21%.

На тлі великого напливу біженців в Європу Норберт Хофер, який займає жорстку позицію щодо євроінтеграції, позиціонує себе як зберігача культури і цінностей Австрії, стверджуючи, що біженці лише витрачають гроші платників податків і скоюють злочини. Він обіцяє грати активнішу роль у політиці, ніж нинішній президент, і розпустити будь-який уряд, який діятиме всупереч інтересам країни.

Ван дер Беллен, який виступає у якості незалежного кандидата, у свою чергу, має помірні лівоцентристські погляди і підтримує подальшу євроінтеграцію. Він вважає, що Австрія може підвищити свою конкурентоспроможність лише за допомогою сильного Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram