ГоловнаСвіт

Імовірний організатор терактів у Парижі відмовився давати свідчення у Франції

Абдеслам "сам вирішить, коли саме захоче говорити"

Імовірний організатор терактів у Парижі відмовився давати свідчення у Франції
Фото: Пресс-служба полиции Бельгии

Імовірний організатор терактів у Парижі Салах Абдеслам відмовляється відповідати на запитання в суді, повідомляє DW.

Під час першого допиту, проведеного після того, як Бельгія видала Абдеслама Франції, він скористався своїм правом на відмову від дачі показів, заявив адвокат обвинуваченого Франк Бертон у Парижі в п'ятницю, 20 травня.

За словами адвоката, Абдеслам "сам вирішить, коли саме захоче говорити".

Бертон зазначив, що ізольоване утримання під вартою з відеоспостереженням "є великою проблемою" для його підзахисного. Абдеслам перебуває у в'язниці, розташованій у невеликому населеному пункті Флері-Мерожі на південь від Парижа. Для допиту його доставили до французької столиці під конвоєм на вертольоті.

Салаха Абдеслама затримали під час спецоперації в Брюсселі 18 березня. До моменту затримання його називали найбільш розшукуваною людиною в Європі. Його підозрюють в організації та участі в паризьких терактах 2015 року. На його ім'я було оформлено оренду автомобіля Volkswagen Polo, який знайшли поряд із концертним залом "Батаклан", що зазнав нападу. Крім того, за версією слідства, він стріляв по відвідувачах кафе в центрі Парижа, біля якого підірвав себе його брат Ібрагім.

Незабаром після терактів поліція зупинила машину з Абдесламом і ще двома чоловіками неподалік від бельгійського кордону, але після перевірки документів їх відпустили. 26 листопада 2015 року Салаха Абдеслама оголосили в міжнародний розшук.

Через чотири дні після затримання Абдеслама члени терористичного осередку, до якого, ймовірно, належав затриманий, влаштували вибух в аеропорту та в метро Брюсселя. Жертвами терактів стали 32 людини.

27 квітня влада Франції пред'явила офіційні звинувачення Салаху Абдесламу в убивстві, зв'язках із терористичними групами, а також у зберіганні зброї і вибухівки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram