ГоловнаСвіт

Stratfor припустив теракт на борту літака EgyptAir

Можливе також ураження ракетою земля-повітря

Stratfor припустив теракт на борту літака EgyptAir
Фото: EPA/UPG

Літак єгипетської авіакомпанії EgyptAir, який у четвер зазнав аварії в південному Середземномор'ї, міг бути підірваний вибуховим пристроєм, розміщеним на борту.

Про це йдеться в аналізі так званого "тіньового ЦРУ" - американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, повідомляє Укрінформ.

"Механічна несправність на крейсерській висоті малоймовірна. Таке трапляється, як правило, під час зльоту або посадки, коли повітряне судно зазнає найбільшого навантаження", - відзначили експерти.

Проте, в аналізі зазначається, що падіння літака через катастрофу все ж не може бути виключено.

"Можливе також ураження ракетою земля-повітря, хоча бойовики в Єгипті і прилеглих районах, як вважається, не мають доступу до ракет, здатних вразити літак на такій висоті. Більш вірогідним може бути вибух саморобного пристрою", - йдеться в публікації.

При цьому порівнюється ситуація з вибухом на борту пасажирського рейсу 9268 (Синай - Шарм-ель-Шейх) в жовтні 2015 року, з огляду на те, що в нинішньому випадку літак EgyptAir відправлявся з паризького аеропорту Шарля де Голля. У Парижі заходи безпеки на порядок вищі в порівнянні з багатьма іншими аеропортами, особливо після недавніх атак в столицях Франції і Бельгії.

"Але навіть відносно невеликий і нескладний вибуховий пристрій у пасажирському салоні або вантажному відсіку може істотно зашкодити літаку на крейсерській висоті і привести до ускладнень польоту", - відзначили в Stratfor.

Нагадаємо, Airbus A320 авіакомпанії EgyptAir пропав над Середземним морем на підльоті до Єгипту. Зараз надзвичайні служби зайняті пошуком літака, до пошуків підключилися ВПС Єгипту.

З літака не надходило сигналу лиха. Останній раз екіпаж зв'язувався з диспетчером за 10 хвилин до зникнення повітряного судна з радарів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram