ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Прокуратура РФ оцінила "культурну цінність" дверей ФСБ, які підпалив Павленський

"Тут утримували в ув'язненні видатних діячів науки і культури", - зазначив прокурор.

Прокуратура РФ оцінила "культурну цінність" дверей ФСБ, які підпалив Павленський
Фото: Дождь

У Міщанському районному суді Москви почався судовий процес над художником Петром Павленським, який підпалив двері ФСБ Росії на Луб'янці.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

На початку засідання Павленський знову зажадав перекваліфікувати справу на статтю "тероризм", не відповідаючи на запитання суду.

Прокурор зачитав обвинувальний висновок, в якому сторона обвинувачення обґрунтовує культурну цінність будівлі ФСБ. На думку звинувачення, зазначені двері є "об'єктом культурної спадщини", оскільки  це "частина ансамблю адміністративних будівель ОДПУ-НКВС-КДБ".

"Тут утримували в ув'язненні видатних діячів науки і культури", - додав прокурор.

Він також заявив, що після підпалу двері стали непридатними до використання, їх доведеться замінити. Представник військової частини 55002, яка у процесі є постраждалою стороною, заявив, що реставрація дверей неможлива, оскільки "вони втратить естетичний вигляд".

Захист наполягає, що двері, які підпалив художник, не є тими, що зображені в оригінальному проекті архітектора Олексія Щусєва, отже, не є предметом культурної спадщини.

Нагадаємо, Павленського затримали в листопаді 2015 року після підпалу дверей будівлі ФСБ РФ. Спочатку його звинувачували у вандалізмі, але потім статтю перекваліфікували на "знищення культурних цінностей". Художник вимагає перекваліфікувати справу на "тероризм" на знак солідарності з українським режисером Олегом Сенцовим, якого російський суд засудив до 20 років позбавлення волі за нібито підпал двері офісу Російської громади Криму і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії" в Сімферополі.

Днями соратниця Павленського, учасниця російського панк-гурту Марія Альохіна повідомила, що художника сильно побили під час конвоювання в Московський міський суд. За її інформацією, у Павленського перебите коліно, тріщина в ребрі і внутрішні гематоми від побоїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram