ГоловнаСвіт

У США презентували електронний Архів клептократії

Значна частина документів стосується корупційних схем у Росії та Україні

У США презентували електронний Архів клептократії
Фото: politeka.net

Інститут Хадсона у Вашингтоні у вівторок презентував електронний Архів клептократії, що містить тисячі документів про корупцію і бізнес можновладців, повідомляє Укрінформ.

"Коли ми засновували цей ресурс, думали про те, як створити новий інструмент, оскільки клептократія - це свіже поле (для досліджень, - ред.) І зовсім інший спосіб мислення. Тому наша мета полягала в тому, щоб зробити доступний проект, який міг би зібрати і впорядкувати цю інформацію", - зазначила на презентації директор Ініціативи клептократії Інституту Хадсона Джулі Девідсон.

За її словами, електронний ресурс стане доступним для широкого загалу трохи пізніше у вівторок. Він містить понад три тисячі документів, електронних копій першоджерел, які будуть зберігатися в DocumentCloud, що убезпечить їх від знищення, навіть якщо сайт буде атакований і "впаде".

Документи представлені російською, українською, арабською, романськими та іншими мовами. Водночас значна частина їх стосується схем у Росії та Україні.

У зв'язку з цим були названі прізвища українських олігархів Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа, розкриті схеми роботи скандально відомої компанії "РосУкрЕнерго" та її "покровителя" Семена Могилевича.

Серед фігурантів і син Миколи Азарова Олексій, який свого часу займав посаду заступника голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності.

Як зазначають, кожний профіль містить коротку біографію і папки документів, включаючи звіти преси, комерційні документи, банківські реквізити, а також судові справи.

Зібрана інформація ніколи раніше не була зведена в комплексний і доступний ресурс.

Нагадаємо, колишній президент України Віктор Янукович увійшов до топ-15 корупціонерів за версією Transparency International. У профілі Януковича зазначено, що він при невисокій зарплаті державного чиновника досяг неймовірного багатства з особистими полем для гольфу, приватним зоопарком і повнорозмірною реплікою іспанського галеону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram