ГоловнаСвіт

КНДР затримала яхту з російськими спортсменами

Посольство РФ у КНДР зажадало звільнити яхту "Елфін".

КНДР затримала яхту з російськими спортсменами
Россия и КНДР

Екіпаж берегової охорони КНДР затримав російських спортсменів з Приморського краю на яхті "Елфін".

Про це РИА Новости повідомив представник рятувально-координаційного центру "Владивосток".

"Яхту затримала берегова охорона. Екіпаж у порядку", - повідомив співрозмовник агентства. Інцидент стався в Японському морі. Судно прямувало з південнокорейського Пусана до Владивостока.

Віце-президент Приморської федерації вітрильного спорту Євген Хромченко повідомив на своїй сторінці в Facebook, що підійшли до яхти з приморськими спортсменами рибалки зі судна під прапором КНДР, захопили її і повели в бік Північної Кореї. Капітана судна вони взяли собі на борт. До берега в цей момент було 157 кілометрів.

Як повідомляють "Вести.Приморье", до яхти, на якій перебували чотири російські моряки, підійшло риболовецьке судно під прапором Північної Кореї і вчинило спробу захоплення. Капітана Дмитра Назарова  переведено на північнокорейський корабель, а решта моряків забарикадувалася всередині. Потім яхту  взято на буксир.

У Далекосхідній транспортній прокуратурі факт повідомлення про затримання яхти підтвердили і повідомили, що вона перебувала в нейтральних водах. У Далекосхідному слідчому управлінні Слідчого комітету Росії на транспорті уточнили, що яхту затримала берегова охорона.

Тимчасово виконуючий обов'язки голови представництва МЗС РФ у Владивостоці Ігор Агафонов повідомив, що зв'язку з екіпажем, який затримали північнокорейські військові в Японському морі, яхти з приморськими спортсменами поки що немає.

За його словами, МЗС веде роботу з представниками в Пхеньяні, а також з представництвом КНДР у Владивостоці. "Належить з'ясувати суть претензій корейської сторони. Поки що перевіряється інформація, з'ясовуються подробиці. Це стандартна процедура", - сказав він.

Посольство РЙ у Пхеньяні зажадало від МЗС і Народних збройних сил КНДР негайно проінформувати про причини і обставини затримання яхти, а також вжити термінових заходів для звільнення судна й екіпажу, повідомляє ТАРС.

Співробітникам генерального консульства Росії в місті Чондін дано вказівку відправитися в порт Кімчхак, куди прямує російська яхта в супроводі корабля берегової охорони КНДР.

Як повідомили РИА Новости прес-аташе посольства РФ у Пхеньяні Денис Самсонов, північнокорейська сторона поки що не надала російському посольству чітких роз'яснень щодо причини затримання яхти зі спортсменами.

За даними РИА Новости, затримана яхта з російськими спортсменами доставлена в порт КНДР.

"Екіпаж живий-здоровий. Щодо причин затримання відповідь від КНДР поки що чекаємо. Також посол РФ чекає дозволу виїхати в порт для зустрічі з екіпажем", - сказав він. За його словами, поки що невідомо, як скоро буде отримано дозвіл.

Нагадаємо, раніше в травні РФ заблокувала заяву Радбезу ООН щодо ракетних випробувань КНДР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram