ГоловнаСвіт

Суд відхилив позов Ердогана проти голови німецького медіа-концерну

Телеведучий висловлювався в рамках закону і відповідно до принципів свободи слова, вважають у Німеччині

Суд відхилив позов Ердогана проти голови німецького медіа-концерну
Реджеп Тайип Эрдоган, Ян Бемерман
Фото: EPA/UPG

Кельнський суд у ФРН відхилив позов президента Туреччини Реджепа Ердогана проти керівника медіа-концерну Axel Springer Маттіаса Депфнера, який заступився за телеведучого каналу ZDF Яна Бемерманна.

Про це інформує Німецька хвиля.

Ердогана розгнівав не тільки сам вірш, а й люди, які виправдали право сатирика висловлювати власну думку.

Суд постановив, що Депфнер висловлювався в рамках закону і відповідно до принципів свободи слова. Тепер Ердоган може звернутися з апеляцією до суду другої інстанції.

Депфнер назвав вірш Бемерманна "твором мистецтва". Образливий характер суті вірша - він мав на меті показати Ердогану, що таке дійсно погана сатира і не варто агресивно реагувати на помірних критиків. При цьому вірш було адресовано також і німецькому уряду та мав показати, що не варто робити "реверансів" у бік Ердогана, написав Депфнер у відкритому листі, опублікованому в газеті Welt am Sonntag.

Нагадаємо, в кінці березня німецький сатирик Ян Бенерман прочитав на телеканалі ZDF сатиричний вірш про Ердогана, де звинуватив його в сексуальних стосунках з козами і припустив, що він «дивиться дитяче порно, коли б'є курдів».

Після цього Ердоган особисто написав заяву в прокуратуру німецького міста Майнц. Бемерманна взяли під охорону, і йому довелося вибачитися перед урядом Туреччини, який висловив невдоволення офіційному Берліну.

Прокуратура Німеччини розпочала розслідування, так як за оцінкою МЗС ФРН, поет "ймовірно" порушив закон, який забороняє ображати голів іноземних держав. Цей злочин карається позбавленням волі на строк до п'яти років.

Як повідомлялося раніше, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган подав до суду на голову одного з найбільших медіа-концернів Німеччини - Axel Springer AG - Матіаса Депфнера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram