ГоловнаСвіт

"Аль-Каїда" планує створити у Сирії свій халіфат

Син бін Ладена закликав ісламістів їхати воювати в Сирії

"Аль-Каїда" планує створити у Сирії свій халіфат
Айман аз-Завахири
Фото: lenta.ru

Син Усами бін Ладена закликав радикальних ісламістів їхати до Сирії і "згуртувати лави моджахедів" для ведення джихаду.

Про це повідомляє The Daily Mirror.

В аудіозапису 23-річний Хамза бін Ладен заявив, що ісламська умма (нація) має бути зосереджена на джихаді в Сирії.

За його словами, більше не існує виправдання для тих, хто далі веде безглузді суперечки і розділяє єдине мусульманське суспільство, тоді як "весь світ об'єднується проти ісламу" (ймовірно, мова йде про конкуренцію і поділ між двома найбільшими терористичними угрупованнями "Аль- Каїдою" та "Ісламською державою").

Тим часом стало відомо, що "Аль-Каїда" планує створити свій халіфат на території Сирії, повідомляє Die Welt.

Лідер угруповання Айман аз-Завахірі у 10-хвилинному відео закликав радикальних ісламістів об'єднатися, назвавши Сирію "надією всіх мусульман світу". Він також зазначив, що для створення такого халіфату готовий пожертвувати власними повноваженнями.

"Якщо вони створять мусульманський уряд і виберуть імама, тоді їхній вибір стане нашим вибором", - заявив аз-Завахірі.

Зокрема, як зазначає Die Welt, лідер "Аль-Каїди" звертався до бойовиків свого дочірнього терористичного угруповання "Фронт ан-Нусра". Наразі воно контролює більшу частину сирійської провінції Ідліб. За інформацією видання, ця територія і може стати центром нового халіфату.

Однією з претензій "Аль-Каїди" до халіфату, який проголосило на підконтрольних територіях терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ), був той факт, що процедура призначення Абу-Бакра аль-Багдаді на посаду халіфа не була прозорою.

Протистояння президента Сирії Башара Асада та збройної опозиції, що вимагає його відставки, почалося у 2011 році. Воно переросло в повномасштабну громадянську війну, в ході під час якої силу набрали терористичні організації.

Бойовикам "Фронту ан-Нусра" доводиться жорстко конкурувати з ІДІЛ. Ці структури ворогують не тільки на полі бою, а й борються один з одним на ідеологічному фронті, намагаючись так чи інакше спокусити мусульман. Якщо ІДІЛ орієнтується на мусульман усього світу, то "Фронт ан-Нусра" в першу чергу підкреслює стурбованість проблемами сирійців. Сама назва угруповання перекладається як "Фронт підтримки народу Сирії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram