ГоловнаСвіт

На президентських виборах на Філіппінах лідирує "східний Трамп"

За попередніми даними, потенційний президент Філіппін обганяє найближчого суперника на 6 млн голосів.

На президентських виборах на Філіппінах лідирує "східний Трамп"
Родриго Дутерте
Фото: EPA/UPG

На президентських виборах на Філіппінах лідирує 71-річний політик Родріго Дутерте (Rodrigo Duterte), який отримав прізвисько "східний Трамп" через низку сумнівних висловлювань, зроблених під час передвиборної кампанії.

Про це повідомляє ABC.

Найбільш скандальний епізод за участю Дутерте пов'язаний з його необережними висловлюваннями у зв'язку зі зґвалтуванням і вбивством на Філіппінах 1989 року співробітниці австралійської місії, що спровокувало протест посла Австралії. Зокрема він заявив, що був би першим у шерензі охочих здійснити із загиблою статевий акт: "Я був злий, що її зґвалтували - це одне. Але вона була такою гарною, мер мав би бути першим. Як шкода".

Також він неодноразово жартував на тему сексу і зґвалтувань, у тому числі про свої "підживлені "Віагрою" сексуальні пригоди". Нещодавно на масовому весіллі він запропонував себе в якості подарунка нареченим. "Я не можу дати вам грошей, але я можу дати вашим дружинам дещо ще, - і це тільки для жінок. Чоловіки, даруйте, ви не отримаєте нічого, оскільки я не п***р", - заявив він.

Спочатку Дутерте, мер міста Давао, що на півдні країни, здобув популярність обіцянками викоренити корупцію і бідність на Філіппінах. Протягом 22 років він проводив жорстку політику охорони правопорядку, чим завоював репутацію під час передвиборної кампанії. Дутерте пообіцяв виборцям покласти край злочинності в країні протягом шести місяців, страчуючи злочинців.

Противники звинувачують Дутерте в санкціонуванні "ескадронів смерті" в Давао і лінчуванні підозрюваних без суду. Незважаючи на те, що він заперечував позасудові вбивства, Дутерте колись згадав в інтерв'ю на національному телебаченні, що сам убив "десь зо трьох осіб". На минулих вихідних в одному з інтерв'ю він також заявив, що готовий вбити будь-кого, хто пов'язаний з торгівлею наркотиками.

"Усі ви, хто пов'язаний з наркотиками, ви - сучі діти, я реально вб'ю вас. У мене немає терпцю, у мене немає золотої середини, або ви вб'єте мене, або я вб'ю вас, ідіоти".

Згідно з попередніми результатами підрахунку голосів, Дутерте обганяє найближчого суперника майже на 6 млн голосів (11,4 млн проти 8,6). Офіційні результати президентських виборів на Філіппінах оголосять згодом у вівторок.

Нагадаємо, наприкінці квітня на Філіппінах ісламісти стратили канадського заручника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram