ГоловнаСвіт

Саудівського міністра нафти звільнили після 20 років роботи

Міністерство нафти реорганізовано в міненергетики.

Саудівського міністра нафти звільнили після 20 років роботи
Али аль-Найми
Фото: EPA/UPG

Король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд звільнив міністра нафти Алі аль-Наймі, який займав цю посаду з 1995 року.

Як зазначає ВВС, замість міністерства нафти засновано міністерство енергетики, його очолить колишній міністр охорони здоров'я Халед аль-Фаліх. Він же очолює найбільшу в Саудівській Аравії нафтову компанію Saudi Aramco.

Зміну міністрів і реорганізацію міністерств проводять у Саудівській Аравії в рамках програми довгострокового розвитку країни, покликаної знизити її залежність від цін на енергоносії. Торік експорт нафти становив 70% доходу саудівського бюджету.

У рамках реалізації цієї програми скасовано також міністерство води і міністерство промисловості. На зміну першому прийде міністерство навколишнього середовища, водних ресурсів і сільського господарства, а другому - міністерство торгівлі і інвестицій.

Аль-Наймі очолив міністерство нафти 1995 року. В останні кілька років він намагався відстояти частку своєї країни на світовому ринку нафти, яка почала скорочуватися через вихід на нього США.

Деякі експерти вважали, що саме через політику Аль-Наймі світові ціни на нафту 2014 року почали стрімко падати. Це призвело до істотного скорочення доходу Саудівської Аравії, однією з основних статей якого був продаж нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram