ГоловнаСвіт

Папа Римський отримав премію Карла Великого

Заради понтифіка церемонію вручення нагороди перенесли з Аахена у Ватикан.

Папа Римський Франциск отримав премію Карла Великого за внесок в об'єднання Європи.

Традиційно цю нагороду вручають у німецькому місті Аахен, де похований Карл Великий, але цього року для понтифіка було зроблено виняток, - церемонія пройшла у Ватикані, повідомляє euronews.

Франциску вручають премію Карла Великого
Фото: EPA/UPG
Франциску вручають премію Карла Великого

В урочистій церемонії взяли участь голова Європарламенту Мартін Шульц, голова Європейської ради Дональд Туск, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, канцлер Німеччини Ангела Меркель та інші європейські політики.

Голову римсько-католицької церкви удостоїли престижної нагороди за "надзвичайний внесок і прихильність до миру, взаєморозуміння і милосердя".

Понтифік став 58-м лауреатом премії і другим Папою (після Івана Павла II 2004 року), який отримав нагороду за внесок у європейську єдність.

У своїй промові Франциск закликав політиків зводити мости, а не будувати стіни, і розповів про Європу своєї мрії.

За словами понтифіка, спогади про минуле "звільнять нас від сьогоднішньої спокуси домагатися негайних результатів, зводячи на хиткому піску", що може призвести до "швидких і короткострокових політичних вигод, але не сприяти реалізації потенціалу людства".

"Я мрію про Європу, де бути мігрантом не злочин, а заклик до великих звершень в інтересах усього людства", - заявив він.

Нагадаємо, раніше Папа Римський на прохання депутата Держдуми начепив георгіївську стрічку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram