ГоловнаСвіт

Американці назвали основний мотив голосування на виборах президента США

На думку політологів, у США існує глибокий ідеологічний поділ.

Американці назвали основний мотив голосування на виборах президента США
Клинтон, Трамп

Майже половина виборців підтримають Дональда Трампа лише для того, щоб перешкодити перемозі Гілларі Клінтон - і навпаки.

Про це свідчать результати опитування Рейтер/Ipsos.

Ексцентричний і неполіткоректний мільярдер Трамп без досвіду в політиці став фаворитом гонки від республіканців, тоді як Клінтон представляє американський істеблішмент.

Результати опитування свідчать про глибокий ідеологічний поділ у США, вважає директор Центру політики при Університеті Вірджинії Ларрі Сабато.

Фото: Скриншот thomsonreuters.com

"Цей феномен називається негативною підтримкою, - сказав Сабато. - Якщо ми намагаємося максимізувати ефект, кращих кандидатів, ніж Трамп і Клінтон, годі й шукати".

Трамп заручився затятими прихильниками й обзавівся уїдливими противниками завдяки прямолінійним висловлюванням і радикальним пропозиціям, включаючи заклики заборонити в'їзд у США мусульманам і відгородитися стіною від Мексики.

Екс-держсекретар Клінтон спирається на підтримку тих виборців, які хочуть продовження політики президента Барака Обами. Це забезпечило їй очевидну перевагу в гонці серед демократів, проте Клінтон знайшла жорстких супротивників в особі тих, хто вважає, що Обама не домігся прогресу за час свого президентства.

Опитування ставило за мету з'ясувати, чим керуються потенційні виборці, підтримуючи Трампа чи Клінтон, напередодні виборів, які пройдуть 8 листопада.

Близько 47% прихильників Трампа сказали, що їхня підтримка пояснюється передусім тим, що вони не хочуть перемоги Клінтон. Ще 43% мотивували свій вибір схваленням політичної позиції мільярдера. Лише 6% респондентів відповіли, що фаворит від республіканців подобається їм як особистість.

Аналогічні відповіді превалювали і в тих, хто підтримує Клінтон. Близько 46% опитаних будуть голосувати за неї, тому що не хочуть бачити президентом Трампа, 40% поділяють політичні погляди екс-держсекретаря, а 11% виберуть її через особистісні характеристики.

В опитуванні, проведеному з 29 квітня по 5 травня, взяли участь потенційні виборці, 469 з яких підтримують Трампа, а 599 - Клінтон. Похибка вибірки становить 5%.

Зазначають, що найближчими місяцями мотиви виборців можуть змінитися.

Демократична і Республіканська партії проведуть загальнонаціональні з'їзди, де будуть обрані їхні кандидати в президенти, в липні 2016 року. Вибори президента США призначено на 8 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram