ГоловнаСвіт

Націоналісти втретє поспіль здобули перемогу на виборах у Шотландії

Шотландські націоналісти знову спробують домогтися незалежності від Лондона в разі виходу Британії зі складу ЄС.

Націоналісти втретє поспіль здобули перемогу на виборах у Шотландії
Никола Стерджен
Фото: EPA/UPG

Шотландська національна партія (SNP) лідирує на виборах у шотландський парламент. За попередніми підсумками голосування, що відбулося 5 травня, її підтримали 46,5% виборців.

Про це повідомляє ВВС.

Уже відомі володарі 93 зі 129 депутатських мандатів. 58 із них дістаються шотландським націоналістам. Явка на виборах склала 55,5% виборців.

Лідерка партії Нікола Стерджен оголосила, що SNP здобула "історичну" перемогу.

"Шотландська національна партія втретє виявилася переможцем парламентських виборів. В історії представницького органу Шотландії ніколи в історії такого не траплялося", - заявила вона.

Помітного успіху в Шотландії домоглася і Консервативна партія - вона загалом набирає 21,9% голосів. Це не набагато менше, ніж у Лейбористської партії (22,7%), чиї позиції в Шотландії традиційно були сильнішими.

При цьому консерваторам дістається більше депутатських мандатів, ніж лейбористам - наразі 16 проти 11. Це значний успіх шотландських консерваторів: вони отримують у новому парламенті на вісім місць більше, ніж за підсумками попередніх виборів, тоді як лейбористи - на 13 менше.

По чотири місця в парламенті Шотландії отримує Ліберально-демократична партія і Партія зелених. Представники Незалежної партії поки що в парламент не проходять.

Регіональні вибори у Великобританії розглядають як перевірку настроїв виборців перед референдумом про подальше перебування країни у складі ЄС, який пройде 23 червня.

SNP виступає за незалежність Шотландії від Великобританії. Якщо Сполучене Королівство вийде зі складу ЄС, SNP має намір знову спробувати домогтися незалежності від Лондона. На референдумі 2014 року шотландці проголосували проти виходу зі складу Великобританії.

Попередні результати регіональних виборів у Британії очікуються ввечері 6 травня. Крім Шотландії, голосування проходило також у Північній Ірландії і в Уельсі. У Лондоні вибирали мера. Найкращі шанси зайняти крісло - у кандидата Лейбористської партії мусульманина Садіка Хана.

Підрахунок голосів триває.

Нагадаємо, раніше цього тижня британський прем'єр Девід Кемерон пояснив Спецкомітету парламенту Британії необхідність збереження членства в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram