ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІДІЛ захопили велике родовище газу в Сирії

Ісламісти заволоділи значним арсеналом важкого озброєння, включно з танками і ракетами.

Бойовики ІДІЛ захопили велике родовище газу в Сирії
Боевики ИГИЛ
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) захопило газове родовище Еш-Шаєр на сході Сирії.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на лояльне джихадистам видання Amaq.

Згідно із цією інформацією, ісламісти захопили виробничі потужності, знищили щонайменше 30 військовослужбовців сирійської армії і заволоділи значним арсеналом важкого озброєння, зокрема йдеться про танки і ракети.

Взяти об'єкт під контроль бойовикам вдалося після триденних боїв, незважаючи на інтенсивні бомбардування сирійських ВПС, підтверджує Сирійський центр моніторингу дотримання прав людини.

Еш-Шаєр розташоване за 150 кілометрів на північний захід від Пальміри - це найбільші поклади газу в Сирії. Паливо з нього іде на ТЕЦ в Хомсі і Дамаску, які, зі свого боку, забезпечують електроенергією центральні і південні регіони країни.

Доходи від продажу нафти і газу, що їх видобувають на захоплених територіях у Сирії, становили майже половину всіх грошових надходжень ІДІЛ. Однак 2015 року обсяг видобутої ісламістами нафти знизився на третину - з 33 до 21 тис. барелів на добу, що пояснюється скороченням підконтрольних бойовикам ресурсних об'єктів.

Нагадаємо, наприкінці квітня повідомляли, що ІДІЛ почала торгувати рибою і автомобілями, щоб погасити фінансові втрати від падіння світових цін на нафту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram