ГоловнаСвіт

Лідера найбільшої партії Бангладеш засудили до страти

Правозахисники вимагають скасування "нелюдського" вироку

Лідера найбільшої партії Бангладеш засудили до страти
Матиур Рахман Низами
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Бангладеш підтвердив винесений у жовтні 2014 року смертний вирок лідеру найбільшої в країні ісламістської партії "Джамаат-і-Ісламі" Матіуру Рахману Нізамі (Motiur Rahman Nizami).

Про це повідомляє ВВС.

72-річного Нізамі визнано винуватим у злочинах проти людяності, скоєних під час війни за незалежність Бангладеш від Пакистану 1971 року. Ці злочини включають у себе геноцид, зґвалтування і масові страти інтелектуалів, зазначає агентство Рейтер.

Тепер єдиним способом уникнути смертної кари для Нізамі залишається подача прохання про помилування президенту Бангладеш.

Процес проти лідера "Джамаат-і-Ісламі" розпочався 28 травня 2012 року. У грудні того ж року йому висунули звинувачення за 16 пунктами.

Судове розслідування злочинів проти людяності, скоєних під час війни за незалежність, було ініційовано владою Бангладеш у 2010 році. В останні роки в Бангладеш до смертної кари було засуджено кількох лідерів фундаменталістських ісламських рухів. Правозахисники вважають справи проти них політизованими. На їхню думку, таким чином влада намагається позбутися від впливової проісламської опозиції.

Зокрема, міжнародна правозахисна організація Amnesty International, а також правозахисна організація No Peace Without Justice, що базується в Італії, назвали смертний вирок Нізамі "нелюдським" і закликали скасувати його.

Нагадаємо, у грудні 2014 року колишнього міністра оборони Бангладеш засудили до страти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram