ГоловнаСвіт

Зімбабве випускатиме свій еквівалент американського долара

Африканський експортно-імпортний банк надав Зімбабве $240 млн на створення нової валюти.

Зімбабве випускатиме свій еквівалент американського долара
Зимбабве
Фото: ibreakstock\depositphotos.com

Влада Зімбабве ухвалили рішення про випуск грошових знаків, які дорівнюватимуть американському долару у співвідношенні один до одного (1:1).

Про це повідомляє ВВС.

Таке рішення викликане нестачею в країні готівки американських доларів, які з 2009 року є в Зімбабве офіційним платіжним засобом нарівні з рандами ПАР.

Планується надрукувати власні купюри номіналом у 2, 5, 10 і 20 доларів, які дорівнюватимуть доларам США. Фінансову підтримку цієї ідеї владі Зімбабве у розмірі $240 млн надав Африканський експортно-імпортний банк.

При цьому влада Зімбабве сподіваються скоротити використання громадянами країни американських доларів. Для цього, наприклад, обмежили суму, яку можна вивести з країни, до $1000.

Як зазначає ВВС, ще у 2014 році Центробанк Зімбабве налагодив випуск монет, рівних американським у співвідношенні один до одного. Йдеться про монетах в 1 цент, 5, 10 і 25 центів.

Центральний банк приніс у так званих облігаціях монет 1, 5, 10 і 25 центів, прив'язаний до долара США, у 2014 році.

До 2009 року грошовою одиницею Зімбабве був зімбабвійський долар, але через величезну інфляцію (так, випущено купюру у 100 трильйонів зімбабвійських доларів) країна відмовилася від національної валюти, припинила її випуск і перейшла на розрахунки в доларах США і південноафриканських рандах.

Нагадаємо, наприкінці квітня повідомлялося, що Росія і Зімбабве вирішили об'єднатися проти західних санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram