ГоловнаСвіт

Світовий банк прогнозує спадання економік Близького Сходу до 2050 року

Експерти пов'язують скорочення економік по всьому світу з дефіцитом прісної води.

Світовий банк прогнозує спадання економік Близького Сходу до 2050 року
Засуха
Фото: lib.ru

ВВП країн Близького Сходу до 2050 року через брак прісної води скоротиться більш ніж на 14%.

Про це заявили експерти Світового банку (СБ), повідомляє The Telegraph.

Прогноз учених здійсниться, якщо країни Близького Сходу не доможуться підвищення рівня опадів у регіоні (наприклад, створенням хмар або зведенням гори). Останнє тим часом пов'язано зі зростанням середньорічних температур (глобальним потеплінням).

У доповіді експертів йдеться, що дефіцит прісної води також зросте в США і Західній Європі, проте не матиме значних негативних наслідків для економіки. З іншого боку, нестача ресурсу може уповільнити зростання ВВП Індії і Китаю.

Також сильно постраждають держави, розташовані в Сахарі та нижче від пояса Сахеля. У цих регіонах нестача прісної води може спричинити падіння ВВП на 11%. Аналогічний вплив глобального потепління буде і на країни Центральної Азії.

Найбільш ефективним способом запобігання економічним наслідкам глобального потепління СБ назвав перерозподіл ресурсів з одних регіонів в інші. Експерти фінансового інституту вважають, що вода є одним з ресурсів, який повинен мати ціну і продаватися.

Зараз із нестачею прісної води стикається більш ніж 1,6 млрд людей. Наприкінці квітня 2016 року 175 держав світу підписали угоду, що передбачає скорочення викидів парникових газів. Як вважають вчені, це допоможе сповільнити темпи глобального потепління.

Нагадаємо, в серпні 2015 року Близькому Сходу передрікали гострий дефіцит води.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram