ГоловнаСвіт

У Венесуелі опозиція зібрала майже 2 млн підписів за відставку президента

Це більш ніж у дев'ять разів більше необхідного, щоб ініціювати процес організації референдуму

У Венесуелі опозиція зібрала майже 2 млн підписів за відставку президента
Фото: EPA/UPG

Опозиція у Венесуелі передала місцевій Центральній виборчій комісії 1,85 млн підписів для проведення референдуму, за підсумками якого може бути прийняте рішення про імпічмент президента країни Ніколаса Мадуро.

Про це повідомляє DW.

За підрахунками коаліції опозиційних партій Блок демократичної єдності (БДЕ), ця кількість підписів більш ніж у дев'ять разів перевищує необхідну для того, щоб ініціювати процес організації референдуму.

Виконавчий секретар БДЕ Хесус Торреальба повідомив 2 травня в мережі мікроблогів Twitter, що 80 коробок із підписаними зверненнями доставлені в ЦВК. Як повідомляє агентство dpa, щоб уникнути сутичок із прихильниками уряду, документи передали співробітникам комісії в нічні години.

"Ми перебуваємо лише на початку шляху, який завершиться референдумом щодо відставки й обрання уряду національної єдності", - заявив секретар коаліції.

Як уточнюють, на першому етапі для скликання референдуму необхідні близько 195 тис. підписів громадян, а на другому - близько 4 млн.

У січні уряд Венесуели у зв'язку з падінням цін на нафту і стрімкою інфляцією ввів у країні надзвичайну економічну ситуацію. Також діє система раціонування продуктів: на підставі останніх цифр у номері посвідчення особи вирішується питання про те, в якому саме магазині і в який день тижня громадяни мають право придбати основні продукти харчування.

Нагадаємо, наприкінці квітня Національна виборча рада Венесуели надала опозиції право почати процес організації референдуму щодо відставки президента Ніколаса Мадуро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram