ГоловнаСвіт

Суд у США зобов'язав росіянина виплатити $7 млн постраждалим від комп'ютерного вірусу

Кузьмін не тільки розробив шкідливий вірус, але і "здавав вірус в оренду" злочинцям

Суд у США зобов'язав росіянина виплатити $7 млн постраждалим від комп'ютерного вірусу
Фото: autocentre.ua

Федеральний суд у Мангеттені, США, засудив громадянина Росії Микиту Кузьміна до 37 місяців в'язниці і виплати 6,9 млн доларів за створення комп'ютерного вірусу під назвою Gozi, що заразив мільйони комп'ютерів по всьому світу, в тому числі й системи американського космічного відомства NASA, повідомляє DW.

Згідно з повідомленням, фінансові виплати послужать як компенсація, зокрема і клієнтам банків, яким було завдано збитків унаслідок злочинної діяльності росіянина. Що стосується тюремного ув'язнення, то його Кузьмін уже відбув - в очікуванні вироку він із серпня 2011 року перебував під вартою.

Американські органи, що здійснюють контроль за поведінкою умовно засуджених, рекомендували засудити обвинуваченого до 84 місяців позбавлення волі. Однак, за словами співробітників прокуратури, при цьому вони не врахували співпрацю Кузьміна зі слідством.

Як випливає з матеріалів справи, Кузьмін не тільки розробив шкідливий вірус, але і застосував новаторський підхід, відповідно до якого "здавав вірус в оренду" злочинцям, які викрадали з його допомогою десятки мільйонів доларів із банківських рахунків.

Фахівцям із безпеки вдалося ідентифікувати вірус у 2007 році. Сина відомого російського музиканта Володимира Кузьміна заарештували в 2010 році під час відвідування конференції в Сполучених Штатах. У травні 2011 року він визнав себе винним і почав співпрацювати зі слідством.

Нагадаємо, хакерська атака на українські обленерго, яка сталася наприкінці 2015 року, була здійснена за допомогою шкідливого комп'ютерного забезпечення, захованого в документах Microsoft Office.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram