ГоловнаСвіт

Тхір на кілька днів зупинив Великий адронний коллайдер

Тварина загинула у високовольтному трансформаторі від удару струмом

Тхір на кілька днів зупинив Великий адронний коллайдер
Фото: aquatek-filips.livejournal.com

Великий адронний колайдер, найбільший у світі прискорювач заряджених частинок, відключили після короткого замикання, що його спричинив тхір

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Рано-вранці в п'ятницю, 29 квітня, коли колайдер працював, відбулося кілька електричних перевантажень. З'ясувалося, що в електричну систему пристрою пробрався тхір. У сам прискорювач він не проник. Тварина загинула в високовольтному трансформаторі від удару струмом.

На усунення наслідків аварії знадобиться кілька днів.

Представник Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) Арно Марсоль розповів, що в інциденті немає нічого дивного, оскільки колайдер розташований у сільській місцевості у Швейцарії. За його словами, подібні "дрібні події" завжди супроводжували роботу ВАКа. Так, у 2009 році об'єкт було відключено через потрапляння в нього птиці.

"Не найкращий тиждень для ВАКа!" - йдеться в офіційному звіті CERN.

Нагадаємо, ВАК побудовано на 100-метровій глибині під територіями Франції і Швейцарії, це кільцевий тунель завдовжки 27 кілометрів. У ньому розміщено прискорювач заряджених елементарних частинок. У 2012 році за допомогою ВАК ученим вдалося виявити "бозон Хіґґса" - субатомарну частку, з якої, згідно зі стандартною моделлю фізики, виник Всесвіт.

Нагадаємо, в квітні 2015 року ВАК відновив роботу після дворічної модернізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram