ГоловнаСвіт

Меркель підтвердила плани відправлення німецьких солдатів у Литву

Остаточне рішення буде прийнято на варшавському саміті альянсу в липні 2016 року

Меркель підтвердила плани відправлення німецьких солдатів у Литву
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Анґела Меркель підтвердила інформацію про можливе відправлення до литовсько-російського кордону постійного батальйону НАТО, в тому числі за участю солдатів Бундесверу.

Про це вона заявила в п'ятницю, 29 квітня, після зустрічі з литовським прем'єр-міністром Марісом Кучінскісом, повідомляє DW.

"При цьому я особливо хочу наголосити, що для нас дуже важливо, щоб ми діяли в рамках договору НАТО-Росія", - сказала Меркель.

Водночас вона сказала про надію активізувати діалог між Росією і альянсом.

"Ми повинні постійно продукувати і давати можливість для переговорів", - сказала канцлер.

Офіційний представник Міноборони Німеччини Єнс Флосдорфф на урядовій прес-конференції в п'ятницю підтвердив інформацію, напередодні поширену німецькими ЗМІ.

Разом із тим він уточнив, що в НАТО наразі обговорюють різні моделі, і лише одна з них передбачає варіант, при якому Німеччина візьме на себе управління майбутнім збройним формуванням у Литві, і поряд з іншими країнами НАТО направить до його складу військовослужбовців Бундесверу. Остаточне рішення буде прийнято на варшавському саміті альянсу в липні 2016 року.

Напередодні видання Spiegel повідомило про відправлення в Литву 1 тис. військових НАТО, перш за все німецьких і британських солдатів. Як повідомило видання, попередньої домовленості про військову місію було досягнуто під час "міні-саміту" в Ганновері за участю, зокрема, Анґели Меркель, Барака Обами та Девіда Кемерона.

Нагадаємо, що Німеччина, яка головує в 2016 році в Організації з безпеки і співпраці в Європі, відкинула ідею України розмістити на Донбасі озброєну поліцейську місію ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram