ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Bloomberg: Росія почне сама встановлювати ціну на свою нафту

Росія спробує переконати трейдерів, що не просто накручує ціни на власну нафту

Bloomberg: Росія почне сама встановлювати ціну на свою нафту

Росія наблизилася до запуску торгів ф'ючерсами на російську нафту марки Urals у рублях без прив'язки до ціни північноамериканської Brent.

Про це повідомляє агентство Bloomberg

"Путін опинився на порозі здійснення своєї десятирічної мрії - встановлювати ціни на російську нафту в Росії", - пише агентство. Росія вже цього року запустить власний бенчмарк на російську нафту, відв'яже вартість Urals від світових котирувань Brent і вестиме торги в рублях.

Тестові торги новим російським нафтовим еталоном почалися в листопаді 2015 року, Санкт-Петербурзька Міжнародна товарно-сировинна біржа (СПбМТСБ) веде розробку бенчмарка на російську нафту з 2013 року спільно з міненерго, Центробанком, мінфіном, мінекономрозвитку, ФАС і нафтовими компаніями.

Торги будут вестись на СПбМТСБ. Ее председатель Ігор Сєчін вмовляє міжнародних нафтових трейдерів долучатися до нового ринку ф'ючерсів. Аналітики Bloomberg вважають, що для залучення трейдерів Росія муситиме переконати їх, що це не просто спроба підняти ціни на власну нафту.

"Мета в тому, щоб створити систему, у якій російська нафта оцінюється і торгується на справедливих і зрозумілих умовах", - сказав Bloomberg Олексій Рибников, президент СПбМТСБ.

Росія, що експортує близько половини своєї нафти, не задоволена рівнем дисконту під час визначення ціни на Urals перед Brent, який визначає агентство Platts. Створення нового еталонного сорту нафти принесе нафтовикам і бюджету додатково по $0,5-1 на барель, казав восени 2015 року радник президента СПбМТСБ Сергій Квартальнов.

Аналітики Bloomberg вказують на те, що відштовхнути трейдерів від участі в торгах на російській біржі може нестабільність рубля і надмірне втручання уряду в торги і перевезення нафти. Щоб привернути трейдерів, Центробанк Росії готує поправки в законодавство про доступ іноземних фірм до торгів на біржі.

За словами Рибникова, найбільші російські компанії "Роснефть", "Лукойл" і "Газпромнефть" підтримують ідею створення нових ф'ючерсів. "Лукойл" буде готовий брати участь, якщо з'явиться економічний сенс, а "Газпромнефть" бере участь у розробці нових ф'ючерсів з 2015 року.

Нагадаємо, раніше цього тижня Світовий банк спрогнозував зростання цін на нафту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram