ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Мінфін РФ запропонував підвищити пенсійний вік і скасувати пенсії працюючим

Також запропоновано відмовитися від дострокових пенсій для тих, хто працює на шкідливих і небезпечних виробництвах.

Мінфін РФ запропонував підвищити пенсійний вік і скасувати пенсії працюючим
Российские пенсионеры голосуют на выборах
Фото: EPA/UPG

Міністерство фінансів Росії підготувало план реформи пенсійної системи. Відомство пропонує підвищити пенсійний вік для чоловіків і жінок до 65 років, а також скасувати виплати пенсій для працюючих пенсіонерів.

Про це повідомляє газета "Ведомости".

Підвищувати пенсійний вік пропонують поетапно - з кроком 6-12 місяців на рік. Скасування пенсій для працюючих, за даними Мінфіну РФ, не суперечить конвенції Міжнародної організації праці. При цьому у відомстві готові відмовитися тільки від фіксованої частини виплати.

Також запропоновано відмовитися від дострокових пенсій для тих, хто працює на шкідливих і небезпечних виробництвах. Іншим категоріям "дострокових" - педагогічним, медичним, творчим працівникам - потрібно поступово підвищити необхідний для встановлення дострокової пенсії стаж, щоб він збігався із загальновстановленим пенсійним віком, вважає Мінфін РФ.

У Польщі збираються знизити пенсійний вік у середині 2016 року

Серед інших пропозицій - скасування обов'язкової накопичувальної частини пенсії. Мінфін РФ хоче перевести її в систему квазідобровільного страхування, з одночасним впровадженням стимулів для добровільності накопичень. Це пропонують зробити до 2019 року.

Усі зміни будуть обговорювати з профспілками, роботодавцями, інститутами громадянського суспільства, громадськими організаціями та експертами.

За даними джерела видання, пропозиції обговорювали на нарадах у першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова і у прем'єр-міністра Дмитра Медведєва. Основні розбіжності стосуються тарифів страхових внесків і розміру індексації пенсій.

Співрозмовник видання з апарату уряду розповів, що підвищення пенсійного віку ще серйозно не обговорювали, а питання про переведення накопичувальної частини в добровільний формат вирішать щонайшвидше восени, після виборів у Держдуму.

Зараз у Росії жінки можуть вийти на пенсію в 55 років, чоловіки - в 60.

Нагадаємо, про плани Мінфіну РФ підвищити пенсійний вік у 2016 році повідомляли ще у вересні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram