ГоловнаСвіт

Імовірного організатора терактів у Парижі екстрадували з Бельгії до Франції

Процедура передачі підозрюваного відбулася вночі в режимі суворої секретності.

Імовірного організатора терактів у Парижі екстрадували з Бельгії до Франції
Салах Абдеслам
Фото: Пресс-служба полиции Бельгии

Головного підозрюваного в організації листопадових терактів у Парижі Салаха Абдеслама екстрадували з Бельгії до Франції.

Про це повідомляє DH.be.

Як зазначає видання, процедура передачі підозрюваного відбулася вночі в режимі суворої секретності. Таких заходів безпеки було вжито, щоб уникнути можливості втечі Абдеслама з-під варти. Перевезення головного фігуранта справи про теракти в Парижі з Бельгії до Франції здійснили повітряним судном. Федеральна прокуратура Бельгії офіційно підтвердила факт екстрадиції.

Салаха Абдеслама затримали під час спецоперації в Брюсселі 18 березня. До моменту затримання його називали найбільш розшукуваною людиною в Європі. Його підозрюють в організації та участі в паризьких терактах 2015 року. На його ім'я було оформлено оренду автомобіля Volkswagen Polo, який знайшли поряд із концертним залом "Батаклан", що зазнав нападу. Крім того, за версією слідства, він стріляв по відвідувачах кафе в центрі Парижа, біля якого підірвався його брат Ібрагім.

Незабаром після терактів поліція зупинила машину з Абдесламом і ще двома чоловіками неподалік від бельгійського кордону, але після перевірки документів їх відпустили. 26 листопада 2015 року Салаха Абдеслама оголосили в міжнародний розшук.

Через чотири дні після затримання Абдеслама члени терористичного осередку, до якого, імовірно, належав затриманий, влаштували вибухи в аеропорту та в метро Брюсселя. Жертвами терактів стали 32 людини.

13 листопада 2015 року в Парижі відбулася серія терактів. Смертники влаштували низку вибухів, у тому числі біля "Стад де Франс" під час футбольного матчу, відкрили стрілянину поблизу кількох ресторанів і захопили заручників у театрі "Батаклан". Унаслідок атак загинули 130 осіб, понад 350 постраждали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram