ГоловнаСвіт

Єгипетська поліція розігнала учасників антипрезидентських демонстрацій у Каїрі

Єгипет передав Саудівській Аравії контроль над двома незаселеними островами

Єгипетська поліція розігнала учасників антипрезидентських демонстрацій у Каїрі
Участники антиправительственной акции в Каире
Фото: EPA/UPG

У Єгипті поліція провела спецоперацію з розгону учасників демонстрацій проти президента країни Абдель Фаттаха ас-Сісі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Противники президента вийшли на вулиці, щоб висловити своє невдоволення передачею Саудівській Аравії двох островів. Для цього вони перекрили дороги у центр міста. Окремі групи незадоволених розганяли кийками та сльозогінним газом. Над Каїром баражували вертольоти.

За останні дні в кількох населених пунктах Єгипту затримали в цілому 90 осіб.

"Зараз у нас є імпульс, якого не було протягом двох минулих років", - розповіла агентству одна з протестувальників, помітивши, що нинішні акції непокори нагадують ті, що у 2011 році привели до повалення багаторічного президента Хосні Мубарака. Приводом для невдоволення стала передача двох незаселених островів - Тіран і Танафір - в руки саудівського уряду. Ер-Ріяд заявляє, що острови завжди належали королівству, а під єгипетським контролем вони були, тому що у 1950 році Саудівська Аравія попросила Єгипет взяти їх під захист.

Акції не задоволених режимом нинішнього президента Абдель Фаттаха ас-Сісі припали на національне свято: день відступу ізраїльських сил з Синайського півострова. З цього приводу приблизно дві тисячі єгиптян, які схвалюють курс президента, вийшли на вулиці з плакатами "Ми віримо тобі!".

Правозахисники стверджують, що поліція Єгипту регулярно затримує громадян з незначного приводу, після чого жорстоко б'є. Міністерство внутрішніх справ Єгипту, однак, такі повідомлення спростовує. Ас-Сісі перебуває у владі в країні з 2013 року. За його президентства у Єгипті почалися масштабні переслідування ісламістів (як радикальних, так і помірних), і загальне посилення військових та правоохоронних структур.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня в Каїрі поліцейський застрелив продавця чаю за надто дорогий товар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram