ГоловнаСвіт

В Австрії на виборах президента, за попередніми даними, лідирує "правий"

Наразі не ясно, хто змагатиметься з ним у другому турі

В Австрії на виборах президента, за попередніми даними, лідирує "правий"
Фото: www.yugopolis.ru

За попередніми підсумками президентських виборів в Австрії, що відбулися в неділю, 24 квітня, до другого туру голосування вийшов Норберт Гофер, що представляє правопопулістську Австрійську партію свободи. Він лідирує з результатом 36,7 відсотка.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Як зазначається, наразі не ясно, хто змагатиметься з ним у другому турі. Боротьбу за друге місце ведуть колишній лідер "зелених" Олександр Ван дер Беллен і незалежна кандидат Ірмгард Грісс.

Ван дер Беллен набрав 19,7 відсотка, а Грісс - 18,8. Другий тур виборів запланований на 22 травня.

Кандидати від політичних сил, що входять в правлячу коаліцію - Соціал-демократичної партії Австрії і консервативної Австрійської народної партії - вперше за повоєнний час не пройшли до другого туру голосування.

На пост президента Австрії претендували шестеро осіб. Діючий глава держави Хайнц Фішер, який 12 років обіймає цю посаду, не мав права балотуватися.

В Австрії президент обирається всенародним голосуванням терміном на 6 років і виконує переважно репрезентативні функції. Виконавчу владу очолює федеральний канцлер. Водночас, згідно з Конституцією країни, президент є головнокомандувачем збройних сил і в деяких випадках може розпустити парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram