ГоловнаСвіт

США почали постачання газу в Європу

Американському газу доведеться конкурувати з газом із Росії, яка постачає приблизно третину газу на континенті

США почали постачання газу в Європу
Фото: cheniere.com

Перший танкер зі зрідженим природним газом вийшов із Луїзіани, США, до Португалії. За даними джерел Wall Street Journal, судно прибуде наприкінці квітня, повідомляє Укрінформ.

Як зазначають, американський газ може серйозно струсонути переповнений європейський ринок, де довго домінувала Росія. На думку аналітиків, газ зі США здатен спричинити цінову війну, яка, своєю чергою, обернеться зниженням цін для споживачів.

"Це початок цінової війни між американським ЗПГ і трубопровідним газом", - зазначив аналітик Société Générale Тьєррі Брос.

США вперше почали експортувати свій газ у лютому, тоді компанія Cheniere Energy відправила партію до Бразилії. Cheniere підписала довгострокові контракти з кількома європейськими компаніями, в тому числі BG Group й іспанською Gas Natural.

Португальська Galp Energia закупила першу партію газу для Європи в компанії Cheniere. Очікують, що Європа стане значним ринком для американського ЗПГ. Сланцевий бум повністю змінив енергоринок у США, і, згідно з прогнозами, у 2017 році країна стане чистим експортером газу.

У Європі американському газу доведеться конкурувати з газом із Росії, яка постачає трубопроводами приблизно третину газу на континенті.

На думку експертів, Росія може знизити ціни для європейських споживачів. Раніше "Газпром" заявляв, що не планує цінової війни, але якщо ціни на американський ЗПГ знизяться, компанія буде намагатися скорочувати свої витрати.

Газ зі США, який постачають у Європу, може коштувати $4,3 за мільйон британських термальних одиниць (MMBtu), тоді як Росія продає його за $5,8. Аналітики видання кажуть, що РФ може знизити ціни до $3 доларів.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року повідомляли, що "Газпром" запропонує Європі газ за мінімальною за 11 років ціною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram