ГоловнаСвіт

У Британії внесок монархії в економіку в 2016 році оцінили в 1 млрд фунтів

Вартість активів монархії як діючої компанії становить близько 58,4 млрд фунтів

У Британії внесок монархії в економіку в 2016 році оцінили в 1 млрд фунтів

Консалтингова компанія Brand Finance з нагоди 90-річного ювілею королеви Єлизавети II випустила доповідь про фінансовий бік британської монархії, повідомляє ВВС.

Експерти оцінили загальний внесок британської монархії в економіку країни в 1 млрд 144 млн фунтів (1,644 млрд доларів) в 2016 році.

Передбачають, що в наступні роки цей внесок буде поступово зростати - до 1 млрд 234 млн фунтів у 2020 році.

Виходячи з цих даних, якщо оцінювати монархію як діючу компанію, вартість її активів становить близько 58,4 млрд фунтів.

"Такі витрати, як Суверенний грант, забезпечення безпеки й обслуговування палаців, були відняті з джерел доходу, що включають підйом туризму, націнку компаній-постачальників королівської сім'ї, а також виручку "Власності Корони", - пояснюють автори звіту.

Головне джерело відомих королівських доходів - це Суверенний грант, який є фіксованим відсотком прибутку "Власності Корони".

"Власність Корони" виникла в 1760 році, коли король Георг III досяг угоди з урядом, згідно з яким прибуток від королівської нерухомості почав надходити в казну. Натомість монарх більше не мав оплачувати витрати цивільного уряду і борги попередніх монархів, а йому самому належала щорічна фіксована сума. Відтоді кожен наступний монарх традиційно погоджувався на ці умови.

Згідно з поточною угодою про фінансування, вся виручка "Власності Корони" йде в казну, а 15% належать королеві. Це і є Суверенний грант, який іде на оплату церемоніальних обов'язків, зазначено в повідомленні.

"Старі суперечки про те, чи потрібно зберегти монархію, продовжують вирувати. Питання, наскільки монархія залишається доречною і справедливою формою правління в 21 столітті, залишається відкритим. Проте дослідження Brand Finance показує, що з економічного погляду роялісти мають переконливу перевагу", - заявив голова компанії Brand Finance Девід Хей.

21 квітня Велика Британія святкує 90-річний ювілей королеви Єлизавети II. Її величність приймає поздоровлення у своїй літній резиденції у Віндзорі. Масштабні святкування королівського ювілею відбуваються у всій Великобританії. У Вестмінстерському Абатстві пролунав урочистий церковний передзвін.

У Лондонському Гайд-парку королеву вітали залпи 41 гармати. Прозвучали урочисті постріли і зі стін Единбурзького замку в Шотландії.

Увечері, на честь ювілею Її Величності, запалили 900 маяків у Великобританії і на підлеглих королівству територіях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram