ГоловнаСвіт

Bloomberg: Росія використовує пропаганду для впливу на політичні процеси в Європі

Експерти заявляють, що Європа розробляє стратегії протидії пропаганді Путіна

Bloomberg: Росія використовує пропаганду для впливу на політичні процеси в Європі
Путин
Фото: EPA/UPG

Російська пропаганда останнім часом все активніше втручається у європейські політичні процеси.

Як пишуть Арне Делфс і Генрі Мейєр у колонці для Bloomberg, Росія спонсує опозиційні партії Німеччини і Франції, лобіює вихід Великобританії і Нідерландів з Євросоюзу, президент Володимир Путін "хоче бачити Європу не єдиною, а роздробленою", уряди найбільших економік Європи у відповідь розробляють стратегії протидії пропаганді Путіна.

На думку Йорга Фобріга, старшого директора програми німецького відділення американського фонду Маршалла, чиї слова публікують у колонці, очі на вплив російської пропаганди уряду Німеччини відкрила історія "дівчинки Лізи".

Нагадаємо, що в січні на російському "Первом канале" вийшов сюжет про те, що в Берліні кілька біженців нібито викрали і зґвалтували дівчинку з російської родини. Російські ЗМІ стверджували, що поліція не розслідує цю справу і намагається її зам'яти. У поліції Берліна спростували цю інформацію: "За результатами розслідування не було ні викрадення, ні зґвалтування", - заявили DW у прес-службі поліції.

Німецькі чиновники побачили в історії "дівчинки Лізи" спробу "пропагандистської машини Путіна" підірвати репутацію канцлера ФРН Ангели Меркель напередодні регіональних виборів, йдеться у статті. Тисячі людей вийшли на вулиці, протестуючи проти політики Меркель щодо мігрантів.

На думку Фобріга, політика Путіна виходить за рамки пропаганди у ЗМІ, "Росія використовує передвиборчі процеси в Європі як зброю". В уряді Німеччини вже є спеціальний підрозділ для боротьби з такою дезінформацією. Цей департамент виходить з того, що Путін прагне замінити дружні Євросоюзу уряду на проросійські.

Кандидат у президенти Франції, лідер ультраправої партії "Національний фронт" Марін Ле Пен, за даними соцопитувань, посідає друге місце за популярністю серед кандидатів. Як пише Bloomberg, її партія є одним з найпалкіших прихильників Путіна у Західній Європі. Обігнати Франсуа Олланда лідеру ультраправих вдалося багато в чому завдяки фінансуванню від російського кредитора, пише Bloomberg.

Росія також спонсує німецьку євроскептичну партію "Альтернатива для Німеччини" (AFD), зазначає агентство з посиланням на дані Євразійського центру імені Діну Патричіу в Атлантичній раді США. Представник AFD спростував Bloomberg цю інформацію: "Партія строго дотримується законодавства Німеччини і не бере ніяких грошей з-за кордону".

Ще однією великою "ареною втручання" російської пропаганди в політику Євросоюзу автори колонки називають майбутній референдум про вихід Великобританії з ЄС (Brexit). Посольство Росії в Великобританії вступило в полеміку у твіттері з прем'єр-міністром Девідом Кемероном, який виступав проти виходу країни з ЄС, нагадують вони.

Найактивніше за вихід Великобританії з Євросоюзу виступає російське пропагандистське агентство Sputnik. Воно регулярно попереджає британців, що, якщо країна не вийде з ЄС, вона зіткнеться з міграційною кризою, як у континентальній Європі, та історіями зі зґвалтуваннями, як це було в Кельні та Берліні, йдеться в колонці.

Агентство Sputnik також раділо результатам референдуму в Нідерландах, на якому жителі проголосували проти інтеграції України в Євросоюз, згадує Bloomberg. Sputnik бачить у цьому можливість для виходу Нідерландів з Євросоюзу і назвало його за аналогією з референдумом у Британії - Nexit.

"Путін може приховувати свої справжні наміри, але абсолютно зрозуміло, що він, швидше, хоче бачити роздроблену Європу, а не єдину", - заявив депутат Бундестагу Юрген Хардт. Шлях до цієї мети, за його словами, лежить через Берлін: "Якщо ви дискредитуєте Меркель і Німеччину, ви послабити і всю Європу", - цитує Bloomberg Хардта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram