ГоловнаСвіт

Європол заявив про загрозу міжнародній безпеці у разі виходу Британії з ЄС

За даними останніх опитувань, більшість британців виступає за збереження країни у складі ЄС

Європол заявив про загрозу міжнародній безпеці у разі виходу Британії з ЄС
Rob Wainwright
Фото: EPA/UPG

Голова Поліцейської служби Євросоюзу (Європол) Роб Вейнрайт (Rob Wainwright) заявив, що рішення Великобританії вийти зі складу Євросоюзу призведе до серйозних наслідків для міжнародної безпеки.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Якщо піддати ризику будь-яку частину основних принципів співробітництва міжнародних поліцейських сил і обміну даними, на які зараз спирається Британія, безумовно можливі потенційні наслідки", - сказав Вейнрайт.

"Я думаю, існують досить серйозні наслідки для безпеки, - додав він. - Якщо ми приймаємо той факт, що ЄС дійсно забезпечує значну частину нашої безпеки... Тоді обговорення перейде на те, як ми можемо полегшити цю потенційну втрату".

Вейнрайт додав, що не впевнений в тому, що всіх відповідальних за нещодавні атаки в Парижі і Брюсселі заарештували. Унаслідок вибухів у Брюсселі у березні загинули 32 людини, листопадові атаки в Парижі забрали життя 130 осіб.

"Я не зовсім впевнений, - сказав він, відповідаючи на питання про те, чи затримано всіх організаторів. - Це пов'язано з тим, що у нас неповна розвідувально-інформаційна картина про те, хто був задіяний і де вони перебувають".

Виступаючи на полях конференції, присвяченій безпеці, у Лондоні, Вейнрайт сказав, що "абсолютно не впевнений" у тому, що не плануються інші атаки.

Імовірність того, що британці проголосують за вихід зі складу ЄС, зросла на 3 процентні пункти до 34% після застереження міністра фінансів Джорджа Осборна про те, що таке рішення може коштувати кожному домогосподарству тисячі фунтів стерлінгів, повідомив один із найстаріших британських букмекерів Ladbrokes. Ladbrokes повідомив, що ймовірність того, що громадяни проголосують проти виходу з блоку на червневому референдумі все ще вища і становить 66%.

Опитування показують, що думки британців напередодні голосування розділилися, проте дослідження компанії ORB, опубліковане у вівторок, показало, що кількість противників виходу зі складу ЄС зросла на 2 процентні пункти до 53%.

Газета The Telegraph повідомила, що кількість прихильників виходу країни з ЄС скоротилася на 3 процентні пункти до 41%, порівняно з попереднім опитуванням ORB, опублікованим 5 квітня.

Референдум про членство в ЄС заплановано в Британії на 23 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram