ГоловнаСвіт

Турецькі прикордонники розстріляли групу сирійських біженців

Сирійці намагалися нелегально перетнути кордон.

Турецькі прикордонники розстріляли групу сирійських біженців
Турецкая граница
Фото: EPA/UPG

Турецькі прикордонники застрелили вісьмох сирійців, у тому числі жінок і дітей, які намагалися нелегально перетнути кордон.

Про це повідомляє The Times.

Інцидент стався ще 17 квітня. Група з кількох людей рухалася маршрутом, яким зазвичай користуються контрабандисти. Турецькі прикордонники відкрили вогонь на ураження, в результаті чого вісім осіб загинули, ще кілька отримали поранення.

За даними Сирійського наглядової центру з прав людини (SOHR), такі інциденти відбувалися і раніше. Наприклад, за даними правозахисників, за останні чотири місяці під час спроби перетину кордону прикордонна охорона вбила 16 мігрантів, у тому числі трьох дітей. Офіцер організації "Вільна сирійська поліція", яку підтримує Великобританія, а також сирійський контрабандист, який живе в Туреччині, сказали, що справжнє число жертв іще більше. Однак згодом турецька влада спростувала цю інформацію.

2015 року в Євросоюзі вибухнула міграційна криза. Біженці прямують у Грецію кількома маршрутами, в тому числі через територію Туреччини і далі через Егейське море. Цим шляхом вже скористалися понад 850 тис. мігрантів. Усього за минулий рік на територію ЄС прибув понад мільйон мігрантів.

У березні керівництво Туреччини і ЄС уклали угоду, згідно з якою Анкара буде приймати назад усіх без винятку біженців, які потрапили в Грецію транзитом через турецьку територію. Натомість Анкара хоче отримати безвізовий режим з Європою, прискорення переговорів про інтеграцію з ЄС і виділення фінансової допомоги на подолання міграційної кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram