ГоловнаСвіт

Сім'я страченого ІДІЛ американського журналіста подала в суд на уряд Асада

Родичі вбитого вимагають від Сирії компенсацію в розмірі $90 млн

Сім'я страченого ІДІЛ американського журналіста подала в суд на уряд Асада
Стивен Сотлофф
Фото: EPA/UPG

Сім'я страченого бойовиками терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) американського журналіста Стівена Сотлоффа подала в суд на уряд Сирії.

Про це повідомляє Associated Press.

Позов про компенсацію у розмірі $90 млн було подано в понеділок, 18 квітня, у федеральний суд Вашингтона.

На думку родичів журналіста, уряд президента Арабської Республіки Башара Асада надавав підтримку бойовикам ІДІЛ. "Сирія несе відповідальність, тому що надавала фінансову, матеріальну і військову допомогу угрупованню", - йдеться в документі. Як стверджується, ці фактори сприяли викраденню і вбивству Сотлоффа.

2 вересня 2014 року ІДІЛ оприлюднило в Інтернеті відео страти Стівена Сотлоффа. На відео під назвою "Друге звернення до Америки" бойовик, чиє обличчя закриває маска, обезголовлює журналіста, одягненого у помаранчевий костюм.

Позаштатного кореспондента журналів Timе і Foreign Policy Стівена Сотлоффа викрали бойовики під час перетину сирійського кордону у серпні 2013 року. Раніше ісламісти пообіцяли вбити його в тому разі, якщо США не виведуть війська з Іраку.

В ІДІЛ поширена практика показових страт для залякування. Кати, які дійснюють розправу, стають медіаперсонами. Мохаммед Емвазі, відомий як Джихаді Джон, отримав найбільшу популярність серед карателів ІДІЛ.

У листопаді 2015 року американський безпілотник завдав удару по місцю дислокації Джона в районі сирійського міста Ракка. У Пентагоні тоді заявили, що "на 99%" впевнені в його загибелі. У січні цього року ІДІЛ підтвердила інформацію про ліквідацію ката.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram