ГоловнаСвіт

Влада Італії не визнає підсумків референдуму про бурові вишки

Необхідного кворуму простої більшості не досягнули.

Влада Італії не визнає підсумків референдуму про бурові вишки
Маттео Ренци
Фото: EPA/UPG

Результатів референдуму про майбутнє бурових установок у прибережних водах Італії не визнають: за попередніми даними, в ньому взяв участь лише 31% виборців.

Про це повідомляє euronews.

Тож необхідного кворуму простої більшості не досягнуто. Щоб референдум визнали, необхідний кворум 50% + 1 голос від числа тих, хто взяв участь у голосуванні.

Йдеться про платформи, які розташовані за 12 морських миль (менш ніж 20 кілометрів) від узбережжя. Це стосується близько 100 бурових установок: їх розробку, головно в Адріатичному морі, Сицилійській протоці і на шельфі області Абруццо, ведуть дев'ять концесій. Якби громадяни Італії підтримали обмеження термінів буріння, всі концесії через кілька років мусили б припинити газо- і нафтовидобуток.

На проведенні плебісциту наполягли дев'ять італійських областей, у тому числі Марке, Апулія, Сардинія, Калабрія, Лігурія і Кампанія. Регіональну владу підтримали і численні асоціації охорони навколишнього середовища, в тому числі Greenpeace, на думку яких буріння в територіальних водах завдає серйозної шкоди прибережній екосистемі і перешкоджає переходу до "зелених" джерел енергії.

Проведення референдуму обійшлося італійській скарбниці в €300 млн.

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці напередодні плебісциту виступав за збереження бурових установок і закликав співвітчизників не брати участі в голосуванні. На його думку, тільки відновних джерел енергії, частка яких зараз становить 33%, недостатньо, а ядерної енергетики в Італії немає. До змін, внесених урядом прем'єр-міністра Маттео Ренці у 2015 році, термін експлуатації прибережного шельфу становив 30 років, а потім продовжувався ще на п'ять років максимум двічі. Після 40 років буріння мали закінчити. Тепер же бурова установка може продовжувати свою діяльність, допоки родовище не вичерпано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram