ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росіяни почали витрачати на їжу понад половину доходів

Більш ніж 40% росіян очікують протягом кількох найближчих років погіршення ситуації в країні.

Росіяни почали витрачати на їжу понад половину доходів
Архив
Фото: ria.ua

Понад 50% доходів громадяни Росії почали витрачати на їжу.

Про це йдеться в щомісячному моніторингу соціально-економічного становища і самопочуття населення Інституту соціального аналізу та прогнозування РАНГіДС при президенті РФ.

Востаннє таку ситуацію спостерігали під час кризи 2008-2009 років.

За даними РАНГіДС про перший квартал 2016 року, ціни на непродовольчі товари зросли на 9,7%, на послуги - на 8,5%, продукти - на 6,9%.

У лютому 2016 року, вперше за вісім років, харчові продукти з урахуванням алкоголю і тютюнових виробів зайняли значну частину в обороті роздрібної торгівлі - 50,1%. Попередню максимальну величину зафіксували в травні 2009 року - 49,6% роздрібного товарообігу. У 2015 році продовольство займало 48,6% від обороту, у 2014-му - 47%.

За даними дослідження, в лютому 2016 року реальні доходи росіян упали на 6,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року, реальна зарплата скоротилася на 2,6%. За підсумками 2015 року рівень бідності зріс на 2,2% - до 13,4%. Половина населення помітила зниження рівня життя. Економити почали не тільки малозабезпечені, а й середній клас. Зараз 89% росіян економлять на товарах і послугах, а 55,8% готові відмовитися від придбання звичних продуктів.

Автори дослідження очікують збільшення частки продуктів в обсязі витрат.

"Причини залишаться колишніми: скорочення реальних доходів населення і у зв'язку із цим - першорядне споживання товарів першої необхідності", - розповіла "Коммерсанту" одна з авторів роботи Марія Іванова.

Опитування показують, що зараз число тих, хто очікує протягом найближчих кількох років погіршення ситуації в країні, перевищило 40%.

Нагадаємо, згідно з останніми соцопитуваннями, більшість росіян почуваються щасливими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram