ГоловнаСвіт

Британія планує направити в Лівію тисячі військовослужбовців для боротьби з ІДІЛ, - ЗМІ

Великобританія виділила 10 млн фунтів стерлінгів допомоги уряду національної єдності Лівії.

Британія планує направити в Лівію тисячі військовослужбовців для боротьби з ІДІЛ, - ЗМІ
Филип Хаммонд
Фото: EPA/UPG

Великобританія планує направити в Лівію близько тисячі військовослужбовців для боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Як повідомляє Тhe Daily Mail, із заявою про відправлення військових до Лівії найближчими днями виступить британський віце-маршал авіації Едвард Стрінгер.

Військові можуть бути задіяні для охорони інфраструктурних об'єктів - лікарень, банків, портів. При цьому наголошують, що вони не братимуть участі в бойових операціях.

Крім того, голова британського МЗС Філіп Хеммонд під час візиту до Лівії 17 квітня заявив про виділення 10 млн фунтів стерлінгів уряду національної єдності Лівії, щоб допомогти йому "зміцнити політичні інститути, економіку, безпеку і справедливість".

За даними видання, нині в Лівії перебувають близько 100 британських спецназівців, які охороняють керівництво країни, а також виступають у ролі радників і консультують місцевих силовиків у боротьбі зі зростаючою присутністю в країні бойовиків ІДІЛ.

Крім того, як зазначає Тhe Daily Mail, в останні тижні спостерігалися ознаки активізації країн НАТО з метою підготовки більш масштабної операції в Лівії. Так, за даними видання, британські та американські офіцери розвідки роздавали "валізи готівки" лідерам місцевих племен, щоб вони не вступали в збройне протистояння з міжнародними сухопутними силами.

Наприкінці лютого стало відомо, що Франція проводить таємну операцію проти ІДІЛ у Лівії. Збройні сили Франції не вперше за останні роки беруть участь в операціях у Лівії. У 2011 році ВПС і ВМФ країни в складі угруповання НАТО взяли активну участь у встановленні безпольотної зони над територією країни.

На початку лютого ЗМІ повідомляли, що чисельність бойовиків ІДІЛ у Лівії подвоїлася і становить 5000 осіб. Незадовго до цього повідомляли, що ІДІЛ посилило свої позиції як у Лівії, так і в Афганістані.

"Ісламська держава" - терористичне угруповання, влітку 2014 року оголосило халіфат на частині територій Сирії та Іраку. Через військову кампанію світової спільноти проти бойовиків багато хто з них вважав за краще перебратися до Лівії та інших країн Північної Африки.

Нагадаємо, в грудні минулого року повідомляли, що ІДІЛ планує захопити нафтові родовища в Лівії і на Синаї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram