ГоловнаСвіт

Голова Слідкому РФ запропонував вважати екстремізмом заперечення підсумків кримського референдуму

"Необхідно рішуче припиняти і цілеспрямовану фальсифікацію історії нашої держави"

Голова Слідкому РФ запропонував вважати екстремізмом заперечення підсумків кримського референдуму
Фото: EPA/UPG

Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін запропонував вважати екстремізмом заперечення підсумків незаконного кримського референдуму, на якому жителі півострова проголосували за приєднання до Росії.

Про це він написав у статті для "Коммерсанта".

"Цей акт правового вираження всенародного волевиявлення населення Криму став невід'ємною частиною російського конституціоналізму. З урахуванням місця цього акту в системі ієрархії ціннісних орієнтацій російської держави і суспільства, безумовно, потрібен його особливий правовий захист, в тому числі засобами кримінально-правового впливу", - зазначає Бастрикін.

Він пише, що у світовій практиці є кримінальна відповідальність за пропаганду фашизму, за заперечення геноциду вірмен, за заперечення голокосту.

"З урахуванням викладеного виникає потреба доповнити у федеральному законі "Про протидію екстремістській діяльності" поняття екстремістської діяльності (екстремізму) таким проявом, як заперечення підсумків всенародного референдуму. Необхідно рішуче припиняти і цілеспрямовану фальсифікацію історії нашої держави. У зв'язку з цим можна запропонувати також доповнити диспозицію ст. 280 КК РФ (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності) кваліфікаційною ознакою, що передбачає заклики до екстремістської діяльності, якщо вони пов'язані з фальсифікацією відомостей про історичні факти і події", - вважає Бастрикін.

Нагадаємо, у березні 2014 року в Криму 96,8% населення проголосували за входження в РФ. Це стало підставою для анексії півострова Російською Федерацією.

Референдум не визнала Україна і світова спільнота за винятком окремих країн.

Олександр Бастрикін перебуває під українськими санкціями за його роль у засудженні Надії Савченко та Олега Сенцова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram