ГоловнаСвіт

Росія постачатиме нафту до Індії

"Роснефть" купила велику частку в індійській компанії Essar Oil

Росія постачатиме нафту до Індії
Игорь Сечин, Роснефть
Фото: gazeta.ru

Російська держкомпанія "Роснефть" планує цього року почати постачання нафти на другий за величиною НПЗ Індії.

Про це пише The Wall Street Journal.

Як зазначає WSJ, "Роснефть" ухвалила це рішення після того, як купила велику частку в індійській компанії Essar Oil, якій належить нафтопереробний завод і мережу автозаправок - близько 2000 станцій. Угода з купівлі буде завершена до кінця цього року.

Для Росії угода створить "невеликий, але стратегічний плацдарм" на ринку Індії, який стає одним із найважливіших серед країн-імпортерів нафти, пише видання. Найбільшим постачальником нафти в Індію зараз є Саудівська Аравія, яка постачає 19,7% від всієї споживаної нафти.

Як зазначає WSJ, через обвал цін на нафту Саудівська Аравія зіткнулася зі зростанням конкуренції з боку Росії, Ірану, Кувейту і Іраку. Індія, за оцінками експертів, може замінити Китай як найбільший у світі імпортер сирої нафти.

Країна імпортує близько 4 млн барелів нафти в день, що забезпечує три чверті її потреби в нафті. При цьому споживання в Індії далі ростиме - на 4,2% на рік протягом наступних п'яти років, зазначає WSJ. Це буде відбуватися на тлі реструктуризації економіки Китаю, у якій все меншу роль буде грати промисловість. Попит на нафту в Китаї ростиме тільки на 3,4% в рік.

"Усі намагаються зробити ставку на Індію, це найшвидше зростаючий ринок в Азії", - сказала Амріта Сен, аналітик агентства Energy Aspects. Президент "Роснефти" Ігор Сєчін підтвердив, що угода з індійською компанією Essar - це частина стратегічного партнерства, яке дозволить Росії вийти на індійський ринок.

"Роль Китаю зменшилася, але частка Індії, інших країн Азії та Африки поступово зростає", - сказав Сєчін.

Росія при цьому далі нарощує активність на ринку Китаю і збільшила свою частку у Південній Кореї та Японії, зазначають аналітики FGE. Саудівська Аравія замінила Росію на ринку деяких європейських країн, пише WSJ.

На думку Михайла Крутіхіна, партнер консалтингової агенції RusEnergy, ринок Індії зараз дійсно найпривабливіший для експортерів. За його словами, перед "Роснефтью" можуть виникнути дві проблеми. "У "Роснефти" практично вся нафта яку вона експортує, вже записана за Китаєм, їй треба розплачуватися з боргами", - пояснює експерт.

Друга проблема полягає в тому, що гнати нафту на такі великі відстані означає програвати конкуренцію ближчим постачальникам з країн Перської затоки, зазначив він. "Роснефть" може використовувати систему заміщення: поставляти в Індію ближчу нафту з інших країн, а свою відправляти на ці ринку за схемою взаємообміну, резюмував Крутіхін.

Нагадаємо, раніше у квітні "Роснефть" подала позов на $185 млн до пов'язаного з Курченком офшору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram