ГоловнаСвіт

Німеччина дозволила кримінальне переслідування коміка, який образив Ердогана

Канцлер пояснила рішення уряду тісними дружніми відносинами Німеччини і Туреччини

Німеччина дозволила кримінальне переслідування коміка, який образив Ердогана
Реджеп Тайип Эрдоган, Ян Бемерман
Фото: EPA/UPG

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Німеччина задовольнила вимогу президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана про переслідування німецького коміка, який прочитав сатиричний вірш, що ображає турецького лідера.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Раніше цього тижня Меркель заступилася за Яна Бемермана, який викликав гнів Ердогана, нагадавши про фундаментальне право на свободу творчості.

В ефірі 31 березня Бемерман прочитав вірш про Ердогана, який містив грубі натяки сексуального характеру і звинувачення на адресу турецького президента у репресіях меншин та утисках курдів і християн. Ердоган вимагає порушити справу проти ведучого.

Згідно з кримінальним кодексом Німеччини, дозвіл прокуратурі почати розслідування дає уряд.

Скарга Анкари поставила у складне становище Меркель, ініціатора зусиль для досягнення угоди Євросоюзу і Туреччини, спрямованої на вирішення міграційної кризи.

"Думки партнерів по коаліції - консерваторів і соціал-демократів - були різні", - сказала Меркель журналістам у Берліні.

"У результаті німецький уряд дасть дозвіл щодо цієї справи", - додала вона, підкресливши, що це рішення не стосується змісту справи прокуратури проти Бемермана.

Критики звинувачували Меркель у надмірних поступках Туреччини, і нинішнє рішення про передачу справи прокурору може спровокувати нові звинувачення у тому, що канцлер поступається цінностями, такими як свобода слова, для забезпечення подальшої співпраці Туреччини у питанні з біженцями.

Високопоставлений член соціал-демократичної партії Німеччини Томас Опперман написав у твіттері: "Судове переслідування сатири через "образу монарха" не відповідає сучасній демократії".

Меркель сказала, що уряд планує виключити з кримінального кодексу статтю, яка наказує йому давати дозвіл прокуратурі у таких випадках. Уряд представить відповідний законопроект, який можуть схвалити у цей законодавчий період, і тоді він набуде чинності у 2018 році.

Канцлер пояснила рішення уряду тісними дружніми відносинами Німеччини і Туреччини, і нагадала, що в Німеччині - три мільйони осіб із турецьким корінням. Країни співпрацюють в економіці і є союзниками у рамках НАТО.

Нагадаємо, що раніше німецькому коміку, який розізлив Ердогана, надали поліцейський захист.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram